Kungen och Silvia hedrade mjölkbönderna på slottet

Kungafamiljen

Kungen delade ut medalj till en rad mjölkbönder som hedrades för sitt viktiga arbete.
Även drottning Silvia var på plats under ceremonin.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-03-28

Den 27 mars deltog kungaparet vid utdelningen av Lantbrukarnas riksförbunds guldmedaljer till svenska mjölkbönder och priset Årets mjölkföretagare. Ceremonin ägde rum i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

[/caption]

Medaljutdelningen har anor. Redan 1958 delade kung Gustaf VI Adolf för första gången ut LRF:s guldmedalj till mjölkbönder vars mjölkkvalitet utmärker sig.

LÄS MER: Prins Harry möter Elton John i omtalad rättegång

Drottning Silvia anländer till det kungliga biblioteket i samband med att Kung Carl Gustaf delar ut LRF Mjölks Guldmedalj. Bild: Pontus Lundahl/TT

Utdelningen är sedan dess en kunglig tradition och under prisutdelningen på slottet delade kungen ut medaljer till mjölkbönder från hela Sverige.

Med medaljerna vill mejeriföretagen uppmärksamma mjölkböndernas kvalitetsarbete.

”Arbetet på mjölkgården är grunden för mjölkprodukternas kvalitet. Det omfattar till exempel foderproduktion, djuromsorg och miljöarbete och sträcker sig betydligt längre än att bara följa lagar och förordningar. Det är den eller de personer som har det direkta ansvaret för mjölkning, disk- och djurskötsel som belönas”, skriver LRF på sin hemsida.

LÄS MER: Kungens krav: Stoppa intima bilden bilden på Victoria och Daniel

Mjölkbönderna Margareta och Urban Olsson från Uppsala län fick fina medaljer av kungen. Bild: Pontus Lundahl/TT




För att kvalificera sig för guldmedaljen krävs att man har klarat av att leverera förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år. Det betyder bland annat 16 800 mjölkningstillfällen och att cirka 1 500 provtagningar har gjorts på gården.

Två av bönderna som fick medalj var makarna Urban och Margareta Olsson som driver mjölgård med 60 kor i Ingvasta utanför Uppsala.

– Vi hade inte koll på att vi hade nått fram till guldmedaljen, så det var en riktig överraskning när de ringde och berättade. Visst är det kul med en sådan uppskattning, även om det inte är därför vi jobbar för kvalitet, säger Urban Olsson till LRF.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines nya lyxhus i Sverige – för 59 miljoner

Det är inte varje dag man får skaka hand med kungen. Margareta och Urban Olsson producerar bra mjöl med kvalité. Bild: Pontus Lundahl/TT

Margareta berättar att paret är stolta över sitt arbete på gården.

– Producerar man ett livsmedel som mjölk vill man att det ska vara riktigt bra. Det handlar om yrkesstolthet och arbetsglädje, för allt hänger ihop. Friska djur ger bra mjölk och när allt flyter på och alla mår bra är roligare att jobba, säger Margareta Olsson.

Under medaljutdelningen i Bernadottebiblioteket  höll kungen ett uppskattat tal.

”I hörnet, längst bort på min vänstra sida, återfinns min företrädare, kung Gustaf VI Adolfs gedigna boksamling. Och det var faktiskt min farfar som inledde traditionen att dela ut guldmedaljer till Sveriges mjölkbönder”.

LÄS MER: Kung Charles tunga bakslag med Camilla efter jättebråket

Mjölkbönderna Carina och Torbjörn Larm från Skaraborg blev Årets mjölkbonde 2023. Här får de statyett och diplom av kungen. Bild: Pontus Lundahl/ TT

Kungen fortsatte:

”Året var då 1958, och precis som nu 2023, var kravet att ha levererat prickfri mjölk i hela 23 år. Och det, ärade medaljörer, har även ni gjort. Det är en stor bedrift som förtjänar samhällets uppskattning”.

Årets Mjölkbonde 2023 blev Torbjörn Larm med familj som driver ST Lantbruk AB på sin gård i Skaraborg

Priset Årets Mjölkbonde tilldelas en mjölkföretagare som utvecklat sitt företag, varit en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklat mjölksektorn.

LÄS MER: Prins Daniel på benen efter sjukdomsbeskedet
LÄS MER: Carl Philips hemliga kärleksbild med Sofia sprids i utlandet
LÄS MER: Kungens nya hälsostatus efter lyxiga långresan utomlands

[/caption]




Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen