Kungen om stora sorgen efter Sara Danius

Kändisar

Ett chockartat besked.
Kung Carl Gustaf är förtvivlad av sorg efter Sara Danius alltför tidiga bortgång.
Nu beklagar vår monark den stridbara professorns frånfälle.

[/caption]

Sara Danius somnade in omgiven av sina nära och kära, hon blev 57 år. Professorn i Litteraturvetenskap drabbades av bröstcancer 2014 och efter fem års kamp gav hennes kropp upp.

[/caption]

Den folkkära författaren och tidigare ständige sekreteraren i Svenska Akademien blev mycket populär, såväl i slott som koja.

LÄS MER: Kronprins Haakons överraskande kärleksglasögon

Sara Danius var för kungafamiljen en uppskattad ledamot av Svenska Akademien.

Kungafamiljen och speciellt dess eminente överhuvud, kung Carl Gustaf, 73, har haft förmånen att träffa Sara Danius många gånger genom åren. Och det märks att kungen är i det närmaste chockad över att kvinnan vars styrka, integritet och intellekt han beundrade nu lämnat jordelivet.
– En stark kulturpersonlighet har lämnat oss alldeles för tidigt, skriver kungen på hovets hemsida.

Nu berättar kungen om sorgen efter Sara Danius.
Därefter blir kungen i det närmaste personlig, vilket är mycket ovanligt för vår statschef vid dylika tillfällen. Det råder ingen tvekan om att Sara Danius magnifika uppenbarelse och väsen slagit an en sträng hos kungen.
– Jag har tagit emot det sorgliga beskedet om professor Sara Danius bortgång. I hennes roll som Akademiens ständiga sekreterare hade jag förmånen att regelbundet ha möten och intressanta samtal med Sara Danius. Mina tankar går till hennes familj och närstående, skriver kungen.

LÄS MER: Silvias och Madeleines fantastiska galakväll i New York

Kung Carl Gustaf var mycket engagerad när Svenska Akademien plågades av sina inre strider efter skandalen med våldtäktsdömde kulturprofilen Jean-Claude Arnault, 73.

Vår kung var tvungen, sin vana trogen, att förhålla sig neutral och objektiv i maktkampen i Akademien men det är ingen vild gissning att anta att han i smyg höll på Sara Danius i matchen mot Horace Engdahl, 70.

Sara Danius bakom kungaparet under Nobelpriset 2016.

Kungen kunde nog dessutom relatera till Danius feministiska låga givet att hans egen dotter, kronprinsessan Victoria, 42, blev utsatt för kulturprofilens sjaskiga tafsande.

Kungen kommer med all säkerhet uppmärksamma Sara Danius vid hennes bår i samband med begravningen om än inte med personlig närvaro.

LÄS MER: Victoria i tårar vid gripande ceremoni om Estonia

Sara Danius berörde, även de kungliga.

LÄS MER: Glädjebesked om prinsessan Christina
LÄS MER: Bild-Extra: Här får Silvia till det framför kungen
LÄS MER: Prins Joachims tunga sorg med hustrun i Paris

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter