Kungens härliga hyllning av Lasse Holm

Kungafamiljen

Synnerligen välförtjänt.
Lasse Holm har fått medalj av kung Carl Gustaf.
Det går inte att ta miste på att sångaren och kompositören är både stolt och glad.

[/caption]

Tänk så mycket glädje Lasse Holm, 80, har skänkt till det svenska folket. Därvidlag ligger han inte långt efter kung Carl Gustaf, 77.

Den pigge och atletiske artisten har skrivit och framfört otaliga låtar som blivit klassiker och som nästan varje svenska kan sjunga med i.

”Canneloni Macaroni”, ”God morgon”, ”Dag efter dag”, ”E de det här du kallar kärlek” och ”Främling” är bara några exempel på den låtskatt den glade kompositören skapat under sin långa och framgångsrika karriär.

[/caption]

LÄS MER: Victoria och Daniel lämnar Haga slott efter otäcka händelsen

Stolt och glad! Lasse Holm fick Litteris et Artibus av kung Carl Gustaf. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Den mångsidige musikern är förutom kompositör även textförfattare, sångare och programledare. Veteranen har vunnit Melodifestivalen hela fem gånger som låtskrivare och totalt har han stått bakom hela 18 bidrag.

Nu får Lasse Holm finast tänkbara erkännande för sin yrkesgärning. Kung Carl Gustaf förlänade honom medaljen Litteris et Artibus på slottet häromdagen.

Medaljen syfta till att lyfta fram vårt kulturarv och den visar på hur mycket Lasse Holm har betytt för det svenska musiklivet.

LÄS MER: Nya bilden på Victoria får alla att undra: ”Vad har hon gjort!?”

Lasse Holm, här i ”Allsång på Skansen”. är en av våra mest folkkära musiker. Bild: Caisa Rasmussen/TT
I en intervju med Svensk Damtidning berättar Lasse om känslorna inför att få ta emot en medalj av kungen.

– Jag blev ju väldigt hedrad. Och jag tänker nästan säga som Gert Fylking alltid sa när en Nobelpris skulle delas ut. Äntligen! Jag tänkte säga det, men det är inte så. Det är väl för lång och trogen tjänst att min musik fortfarande lever där ute, berättar sångaren och fortsätter:

– Låtar jag skrev för nästan 40 år sedan är fortfarande väldigt vitala och gångbara. Och har en själ och en substans. Och är välgjorda och ganska bra i produktionen måste jag säga. Jag är väldigt stolt över dem. Och det är väl det som har gjort att jag har fått den här medaljen.

Efter medaljutdelningen var det dags för mingel för samtliga medaljörer och för våra kungligheter. På plats var bland andra Eva Dahlgren, 63, som fick medalj och självfallet hade hon hustrun Efva Attling, 72, med sig.

Även skivbolagsdirektören Marie Ledin, 67, fick medalj och var på slottet.

– Man får inte vara oartig och bara lämna när man helt plötsligt har fått en medalj. Då måste man vara med, prata och mingla. Jag har ju träffat kungen och drottningen några gånger tidigare i livet, säger Lasse Holm.

LÄS MER: Madeleines obehagliga upptäckt efter hemliga dejten utan maken

Eva Dahlgren var lite tyngd av stundens allvar när hon fick sin medalj. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Han berättar om vad som sades mellan honom och monarken.

– Vi satt och snackade lite minnen och så vidare. Jag pratade med kungen i tre, fyra minuter kanske. Han var på gott humör, avspänd och trevlig som vanligt. Och drottningen är en alldeles förtjusande kvinna. Men jag pratade mest med kungen i dag, säger Lasse Holm till Svensk Damtidning.

Allt om Kungligt ber att få gratulera Lasse Holm till den välförtjänta medaljen!

LÄS MER: Prinsessan Madeleine har fått nog – misstankarna stämmer
LÄS MER: Silvias djupa sorg – nära väninnan och SVT-kvinnan plötsligt död
LÄS MER: Prinsessan skiljer sig – maken påkommen med yngre älskarinna

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen