Kungens spännande resa till Norrbotten – en riktig succé

Kungafamiljen

Full fart och otroligt lyckat.
Kung Carl Gustaf gjorde succé med sitt besök i Norrbotten.
Vår monark trampade på gasen trots att drottning Silvia tvingats ställa in.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-04-01

Kung Carl Gustaf, 76, ter sig piggare än någonsin efter sin lyckade hjärtoperation. Vår monark besökte Norrbotten under sin jubileumsturné och var på strålande humör.

[/caption]

Dessvärre kunde inte drottning Silvia, 79, medverka då hon drabbats av en ”lättare förkylning”.

LÄS MER: Drottning Margrethes tuffa erkännande om familjen

Kung Carl Gustaf besökte Norrbottens län och var på ett strålande humör. Bild: Pär Bäckström/TT

I år firar konungen 50 år som Sveriges statschef. Kungen uppsteg på tronen den 15 september 1973 och han är därmed Sveriges genom tiderna längst regerande monark. Klart att det ska firas!

Som en del av 50-årsjubileumet besöker kungen och drottningen Sveriges alla 21 län i år. Den här gången tvingades som sagt drottningen stanna hemma för att kurera sig men kungen ångade på med ett späckat program.

Länsbesöken äger rum i residensstäderna och landshövdingarna står som värdar. När kungen anlänt med statsflyget till Luleå hälsades han välkommen av landshövding Lotta Finstorp, 64.

LÄS MER: Drottning Silvia hastigt sjuk – hovet går ut med diagnosen

Kungen anländer till Kulturens hus i Luleå och välkomnas av Carina Sammeli (S), kommunalråd Luleå och Patrik Bylin, Luleå kommuns nya kultur- och fritidschef. Bild: Pär Bäckström/TT
Programmet satte igång direkt med ett besök på Kulturens hus i Luleå. Där fick vår monark och de inbjudna gästerna njuta av sång och musik på meänkieli av Susanne Rantatalo och Jan Johansson. Meänkieli är ett finsk-ugriskt språk som sedan år 2000 är ett officiellt minoritetsspråk i Sverige.

Under programmet framfördes även den nyskrivna jubileumsmarschen ”För Sverige – i tiden”, av Hemvärnets musikkår i Norrbotten. Kungen älskar marschmusik och kunde inte låta bli att klappa takten.

Vår monark fick också en presentation av Norrbottens utveckling.

Efter Kulturens hus var det dags för ett besök i Stadsparken närvarade där jublande luleåbor väntade. Elever ur estetiska programmet vid Luleå gymnasieskola sjöng körsång från scenen i Stadsparken och dessutom uppträdde. Anja Storelv Band och barn ur Charlottendals förskola.

LÄS MER: Kungens nya utseende efter hemliga resan utomlands

Kung Carl Gustaf höll ett uppskattat tal i Stadsparken i Luleå under sitt länsbesök i Norrbotten. Bild. Pär Bäckström/TT

Kungen talade också inför invånarna som lyssnade andäktigt.

– Inför det här besöket fick jag se en lista över alla våra tidigare resor i Norrbotten. Och den uppräkningen var lång! Jag slogs då av hur många av besöken här i Luleå och runtom i länet som speglar den utveckling som ger hopp och tillförsikt inför framtiden, konstaterade kungen och fortsatte:

– Spetsforskningen, den gröna basindustrin, den växande naturturismen – bland mycket annat. Det är, som ni förstår, alltid inspirerande att besöka er här i landets nordligaste län, avslutade kungen till applåder och jubel.

LÄS MER: Efter cancern: Prinsessan Christina berättar om sitt nya liv

Kungen vinkade glatt till invånarna i Luleå. Bild: Pär Bäckström/TT

Sedan blev det full fart och riktigt häftigt när Norrbottens flygflottilj genomförde en överflygning med imponerande JAS-plan.

Även landshövdingen talade och Lars Mikaelsson från Sametingen sa några väl valda ord.

Efter det väntade ett besök på Norrbottens museum där kungen fick ta del av valda delar av museets utställning ”Arkeologi i Norrbotten”. Kungen fick dessutom bese fotoutställningen ”Kungens 50 år på tronen” som visas utanför muséet, något vår monark uppskattade och vid flera tillfällen log han igenkännande.

LÄS MER: Camillas supersuccé på resan med kung Charles

Drottning Silvia kunde dessvärre inte besöka Norrbottens län då hon hade drabbats av en förkylning. Bild: Fredrik Sandberg/ TT

Den efter följande lunchen i residenset med landshövdingen var komponerad av kocken Sara Dupuich, 46, från Piteå. Inriktningen var klassiska smaker från skog och fjäll.

Under lunchen var representanter för länets kommuner inbjudna och kungen såg till att ta sig tid och konversera gästerna.

Besöket i Luleå blev en stor succé och även om det var trist att inte drottningen kunde närvara så får hon trösta sig med alla fina berättelser som maken hade att delge henne när han väl återvände hem till Drottningholms slott.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines nära vän i ny skandal
LÄS MER: Carl Philips hemliga kärleksbild med Sofia sprids i utlandet
LÄS MER: Mette-Marit och Haakon i rejält blåsväder efter grannbråk

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen