Leif GW Persson i jättebråk med kungen

Kungafamiljen

Jaktkamrater i all ära.
Leif GW Persson spar inte på krutet när han ska kommentera skandalen med den efterlysta kungavännen.
Professorn är upprörd över polisens misslyckande och kritiken färgar av sig på kung Carl Gustaf.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-11-12

Leif GW Perssons, 78, och kung Carl Gustafs, 77, vägar har korsats många gånger genom åren. De bägge herrarna är i samma ålder och har många gemensamma vänner och bekanta.

De bägge hyser även stort naturintresse och är hängivna jägare. Leif GW har varit med på många kungajakter och han hyser respekt för vår monark.

Nyligen medverkade professorn i tv-serien ”Kungens innersta krets” på Viaplay där tittarna fick ta del av flera härliga anekdoter om Leif GW:s och kungens otvungna umgänge.

LÄS MER: Beviset: Här tas prins Daniel på bar gärning av polisen

Kungen har enligt uppgift inte hjälpt polisen att få tag i kungavännen som misstänks för sexköp. Bild: Adam Ihse /TT

Det finns dock gränser för vad Leif GW Persson kan acceptera.

De senaste dagarna har en kungavän uppmärksammats i media. Mannen, som är i 50-årsåldern och står mycket nära kungafamiljen, är åtalad som misstänkt för sexköp i samband med att han besökte en thailändsk massagesalong som i själva verket var en förtäckt bordell.

Under polisens tre månader långa spaningsinsats ägde över 2 500 misstänkta sexköp rum. En av de som misstänks i härvan är en man med mycket nära koppling till kungafamiljen.

Polisen har förgäves försökt delge den sexköpsmisstänkte kungavännen åtalet. Om ett dygn preskriberas emellertid det misstänkta brottet som ska ha ägt rum i november 2021.

Blir det så slipper kungavännen gå upp i rätten och förklara sig.  Något som kritiseras av Leif GW Persson.

– Det går inte att vänta till några dagar innan det preskriberas med att söka honom, säger professorn till Aftonbladet.

LÄS MER: Raseriet mot Madeleines okända lyxliv i Sverige: ”Mår illa”

Leif GW Persson är förbannad över hanteringen av kungavännen. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Kungavännen ska ha gjort en märklig ”dubbelswish” på massagesalongen vilket indikerar sexköp. Kungavännen påstår i förhör att han plötsligt avbrutit massagen för att istället köpa en ”ergonomisk kudde” eller ”massageoljor”.

Polisen tror inte på honom och åklagare väckte åtal i onsdags. På fredagen sökte polisen kungavännen i hans bostad som ligger alldeles intill Drottningholms slott.

Den erfaren kriminologen Leif GW Persson är i sak inte förvånad över mannens ovilja att bli delgiven.

– Det är inte första gången någon gör på det här viset. Det är två års preskriptionstid och de brukar lyckas hålla sig undan, då läggs ärendet ner, säger professorn och fortsätter:

– Han hävdar ju själv att han bara varit där och fått vanlig massage och det är ett problem att de som gjort likadant brukar klara sig. Det är väl skitenkelt att hålla sig undan, det är bara att åka till Köpenhamn.

LÄS MER: Victoria trött på Haga – isolerar sig i nytt lyxhus utanför stan

Enligt uppgift ska hovet ha vägrat vara polisen behjälplig i deras jakt på den sexbrottsmisstänkte mannen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Polisen skulle ha prioriterat ärendet tidigare och försökt få tag i kungavännen, enligt Leif GW.

– Det hade inte varit någon större konst att få honom delgiven, men det går inte att vänta till några dagar innan det preskriberas med att söka honom. Det är klart att han blivit upplyst om hur det ligger till och då blir det på det här viset. Det är tråkigt, men nu är det som det är.

Hovet vill inte kommentera uppgifterna om mannen som har en mycket nära koppling till kungafamiljen.

Leif GW Perssons irritation över att kungavännen inte kunnat delges går direkt emot kung Carl Gustafs vilja. Enligt uppgift ska hovet ha vägrat vara polisen behjälplig i deras jakt på den sexbrottsmisstänkte mannen.

LÄS MER: Madeleines make i nytt fiasko: Chris O’Neill lämnar efter krisen
LÄS MER: Kungaparets fina hälsning till Lasse Berghagens änka
LÄS MER: Sensationella bilden på Estelle uppmärksammas i utlandet

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen