Madeleines livvakt om otäcka attentatet som misslyckades

Kungafamiljen

Ett jobb som kan vara förenat med dödsfara.
Nu talar prinsessan Madeleines privata livvakt ut om en våldsam attack.
Den otäcka händelsen kunde ha fått fruktansvärda konsekvenser.

[/caption]

Den svenska kungafamiljen är landets mest offentliga och bevakas på sina resor av Säpo, det vill säga specialutbildade och beväpnade poliser.

[/caption]

Den eventuella hotbilden mot kungafamiljen och Säpos andra skyddsobjekt, däribland olika statsråd, utvärderas löpande och behovet av skydd  är mycket olika.

LÄS MER: Prins Daniel i sorg – förlorar kvinnan som betydde allt

Nu berättar prinsessan Madeleines livvakt om ett otäckt attentatsförsök. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Exempelvis hade Västerpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, 58, under långa perioder inga livvakter då inte något hot enligt bedömarna förelåg.

Förvånade stockholmare kunde därför om eftermiddagarna se hur den kände politikern tog tunnelbanan från Gamla stan och hem till Östermalm i Stockholms city.

Samma sak gäller kungafamiljens olika medlemmar.

LÄS MER: Madeleines och makens Chris otäcka koppling till tunga droger

Kungaparet har alltid livvakter när de är ute och rör sig på allmän plats. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Prins Carl Philip, 43, och hans Sofia, 38, har exempelvis inte regelbundet Säpo-skydd. Samma sak gäller prinsessan Madeleine, 40, som heller inte privat bevakas av Säpo.

Kungen är dock noga med säkerheten och ibland väljer hovet att anlita egna vakter till Carl Philip och Madeleine.

– Om de exempelvis går ut på krogen och rör sig i något som kan kallas ”stökiga miljöer”, exempelvis en nattklubb eller rockkonsert, så brukar kungafamiljen anlita ett privat säkerhetsbolag där en eller två vakter följer med dem ut den specifika kvällen, säger en medarbetare vid ett säkerhetsbolag som nyttjats av kungafamiljen.

LÄS MER: Stora oron för Silvias hälsa – Victoria tar över uppdraget

Livvakterna från Säpo ansvarar även för kungligheternas transporter. Bild: Jonas Ekströmer/TT

– Ofta handlar det om miljöer där det förekommer alkohol och där personer plötligt kan agera lite mindre oblygt mot exempelvis kända individer.

Kungaparet och kronprinsessan Victoria, 45, som blivande statschef, har däremot alltid minst två livvakter från Säpo under sina resor och besök utanför de så kallade ”trygga zonerna” som deras hem och arbetsplats Stockholms slott kallas.

En missuppfattning är att Säpo är en svensk version av Secret Service vars poliser dygnet runt bevakar de kungliga, klädda i kostym och med öronsnäckor utanför exempelvis sovrummen.

Det stämmer inte.

LÄS MER: Blixtskilsmässa som chockar kungafamiljen

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel eskorteras alltid av livvakter utanför hemmet. Bild: Jonas Ekströmer/TT

När kungaparet och kronprinsessfamiljen befinner sig hemma är det istället ett licensierat vaktbolag vars beväpnade skyddsvakter ska skydda kungafamiljen och larma polis om obehöriga exempelvis tar sig in.

Väktarna jobbar dygnet runt och till sin hjälp har de de larm- och avancerade kamerasystem. Dessutom rör sig vakterna på ronder i trädgårdar och andra ”mer offentliga” ytor nära kungligheternas privata bostäder.

– Där är också skalskyddet förstärkt. Det är med andra ord mycket svårt att ta sig in hos kungafamiljen när de har låst. Det är i princip omöjligt att bryta sig in före att polisen skulle anlända vid ett larm, säger en tidigare polis som arbetat med kungafamiljens privata säkerhet.

LÄS MER: Prins Harry riskerar förlora allt efter kung Charles nya beslut

Nu berättar en av prinsessan Madeleines tidigare livvakter om ett otäckt drama. Bild: TT

Att vara livvakt innebär att man kan utsättas för stora faror. Det fick en av poliserna som bevakade Japans premiärminister, Fumio Kishida, 65, häromdagen erfara.

En attentatsman kastade ett misstänkt bombföremål mot premiärministern, men en av livvakterna använde sin speciella portfölj för att skydda honom.

Händelsen fångades på film och i dag hyllas livvakten världen över för sitt modiga ingripande.

LÄS MER: Så mycket pengar tjänar kungen och drottning Silvia

Livvakten berömmer en kollega som agerade klokt under ett attentatsförsök mot Japans premiärminister. Bild: Ole Martin Wold/TT

En av de som gör tummen upp är prinsessan Madeleines tidigare livvakt Tom Schuterman, 59, som i dag arbetar som säkerhetskonsult.

– Han gör ett fantastiskt avgörande. Han räddar hela situationen, säger han till SVT Nyheter som visar filmen.

Tom Schuterman förklarar också varför livvakten använde sin portfölj.

– Portföljen har många plastlager som ligger på varandra och kan skydda mot en granatattack, automatvapen eller en syraattack, säger han.

LÄS MER: Victoria och Daniels mystiska hemlighetsmakeri i påsk
LÄS MER: Meghan Markles fräcka diss mot drottning Elizabeth
LÄS MER: Kronnprinsessan Victoria chockad av morddrama

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen