Mette-Marit mystiskt försvunnen i Sverige

Znyheter

Coronapandemin orsakade sorg och lidande runt om i världen. Men också något oväntat.
Relationen mellan ”världens käraste grannar” Sverige och Norge frös till bottennivå.
Nu har operation islossning sjösatts – men Mette-Marit var mystiskt försvunnen under delar av resan.

[/caption]

I veckan veckan har det varit officiellt besök från vårt västra grannland i huvudstaden Stockholm och i Göteborg.

[/caption]

Det överhängande, men icke-uttalade, syftet med besöket var att tina upp de frostiga relationerna mellan Sverige och Norge. Två år med pandemin orsakade nämligen bitterhet och ilska mellan brödrafolken.

Kronprinsessparet var värdar för kronprinsparet. Kronprinsessan Victoria, 44, och prins Daniel, 48, visade kronprins Haakon, 48, och kronprinsessan Mette-Marit, 48, det bästa av Sverige.

LÄS MER: Mette-Marits vackra kärleksförklaring till Victoria

Det var bråda dagar för kungligheterna under det norska statsbesöket i Sverige. Bild: TT

”Nordens dag” och 100-årsjubileet av ”Föreningen Norden” firades i mars 2019. Föreningens ordförande, Berit Andnor Bylund, 67, och Ann Linde, 60, då utrikeshandelsminister och nu utskälld utrikesminister, skrev då gemensamt:

”Människor som bor i Norden vill så enkelt som möjligt kunna röra sig över gränserna för att jobba, plugga eller driva företag. Därför vill vi att det nordiska samarbetet ska stärka rörligheten mellan de nordiska länderna.”

Fina ord. Men tomma, visade det sig. Bara ett år senare var verkligheten en annan. Grannrelationen och det nordiska samarbetet utsattes, på grund av pandemin, för svåra påfrestningar.

LÄS MER: Meghan Markles nya smäll – nu kastas hon ut

Kronprinsessan Victoria och Mette-Marit är goda väninnor sedan länge. Bild: TT
Istället för enighet och enlighet så kom de kommande åren att handla om ”svenskmobbning”, gränsdemonstrationer på Svinesundsbron, inställd gränshandel, ”coronasvenskar” och att den norska regeringen anmäldes av pendlare som inte fått någon lön, eftersom de inte kunnat korsa gränsen och utföra sina jobb.

Allt annat än goda relationer, med andra ord.

Den norska sidan hade satsat stort och hårt på det officiella besöket. Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit av Norge fick sällskap av en jättedelegation till Sverige på cirka 300 representanter från det norska näringslivet.

LÄS MER: Här stjäl Sofia och Carl Philip showen på Qx-galan

Statsbesöket är ett sätt att bryta isen mellan grannländerna som kom på kant under pandemin. Bild: TT

För att bevisa sin välvilja till de kungliga värdarna så skippade Haakon och Mette-Merit hotellnätter och bodde istället på kronprinsessfamiljens residens Haga slott.

Det officiella programmet bestod bland annat av ett symposium och rundvandring på Karolinska institutet, besök på Kulturhuset, näringslivsmöte med presentationer och diskussioner på norska ambassaden samt kvällsmottagning på Norra Latin.

I Stockholm hann paren också besöka Kungliga Vetenskapsakademien om havens framtid, åka till Fryshuset där ungdomsverksamheten förevisades och få en rundtur på kulturcentret Space.

LÄS MER: Prins Alexanders mysiga födelsedag med familjen

Kronprinsessan Victoria och kronprins Haakon var på gott humör under besöket. Bild: TT

När kungligheterna åkte till västkusten och Sveriges näst största stad, så gjorde man det – naturligtvis – spårbundet från Stockholms Centralstation.

Väl där så stod Lindholmen Science Park, Maritime Dynamics Laboratory, forskningsfartyget R/V Skagerak och Norges Hus på programmet.

Som synes ett ambitiöst och späckat schema… för vem som helst.

Men för Mette-Marit var det ett för digert program och rasande tempo.

Kungahusets bilder avslöjar att den norska kronprinsessan inte närvarade, eller i alla fall inte syntes till, på alla tillställningar.

LÄS MER: Prinsessan Christinas bländande comeback i det offentliga

Plötsligt var dock Mette-Marit spårlöst försvunnen. Många undrade var den norska kronprinsessan var? Bild: TT

Många har undrat var Mette-Marit försvann under delar av besöket?

Det är känt att kronprinsessan har kronisk lungfibros, en diagnos hon fick för över tre år sedan. Från norskt håll kom det signaler av oro redan innan det officiella besöket om Mette-Marit skulle klara av hela det digra programmet.

Sjukdomen innebär att den som drabbas helt enkelt inte orkar lika mycket som en fullt frisk person.

Så svaret på frågan ”var tog Mette-Marit vägen?”, är nog så enkel att kronprinsessan sållade i dagordningen och helt enkelt vilade med jämna mellanrum för att ladda batterierna.

LÄS MER: Så festligt firades kungen på födelsedagen
LÄS MER: Drottning Margrethes stora sorg
LÄS MER: Prins Andrew kan ha lurats av pedofilmiljardären

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter