Nu ska kungens pengar granskas – på riktigt

Znyheter

Nu blir det mer öppenhet.

Kung Carl Gustaf ska tillåta en mer ingående granskning av ekonomin.
Vår monark välkomnar det nya beskedet från våra politiker.

[/caption]

Kung Carl Gustaf, 75, har alltid varit ytterst mån om att allting ska gå rätt till. Därför är det inga problem för honom nu när det kommer krav på en mer öppen redovisning av hovets ekonomi.

[/caption]

Det är en ny utredning som kommer med förslaget att kung Carl Gustaf mer i detalj ska redogöra för hur hovets anslag fördelas inom familjen.

– Kungen ser positivt på att det skapas tydliga ramar, säger hovets informationschef Margaretha Thorgren, 58, till Aftonbladet.

LÄS MER: Carl Philips spännande utmaning med proffsen

Nu ska äntligen svenskarna få ta del av vart deras skattepengar till kungafamiljen tar vägen och i vems ficka de landar.

Det har, tämligen orättvist, framförts kritik mot kungahuset att man inte är tillräckligt öppna med hur apanaget används och fördelas. För kungahuset är det nya kravet dock inga problem.

– Det är viktigt med förståelse för vad anslaget faktiskt används till, säger Margareta Thorgren.

Genom åren har hovets årsredovisning visat hur mycket pengar som går åt för resor och representation men där har inte framgått skillnaden mellan privata kostnader eller vad som kan betraktas som ingående i det kungliga uppdraget.

LÄS MER: Victorias stora oro för nya uppgifterna om Daniels hälsa

Kungen välkomnar det nya förslaget som leder till mer öppenhet.
I och med det nya förslaget kommer det framgå vem i kungafamiljen som får vad och hur mycket. Dessutom förväntas man redovisa vilka sorters uppgifter som ingår i beloppen.

– Detta görs för att förtydliga vilka personer i kungafamiljen som omfattas av apanaget, säger Björn von Sydow, 75, som är ordförande i förtjänstkommittén.

I både Norge och Danmark har man ett liknande system.

LÄS MER: Efter krisen: Madeleines och makens plötsliga glädjebesked

Går förslaget igenom lär vi få veta hur mycket apanage exempelvis prinsessan Madeleine får.

För kungen kommer inte de nya kraven som någon överraskning då tjänstemän från hovet hela tiden varit behjälpliga med allehanda slags information direkt på kungens order.

– Vi har en samsyn kring tydlighet och transparens. Den nya redovisningsmodellen formaliserar och ökar transparensen kring hur anslaget redan i dag hanteras, säger Margareta Thorgren med sedvanlig klokhet.

LÄS MER: Sanningen bakom Kate Middletons mystiska skada
LÄS MER: Därför saknades Sofia på kungafamiljens bankett
LÄS MER: Prinsessan Dianas kusliga arv till prins Harry

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter