Nya planerna för prinsessan Estelle överraskar

Kungafamiljen

Skynda långsamt.
Prinsessan Estelle kommer en dag ta över tronen.
Nu framgår att hovet tar det väldigt försiktigt med den unga kungligheten.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-01-27

Prinsessan Estelle, 10, har en tung börda på sina späda axlar. En dag kommer hon efterträda sin mor på posten som drottning av Sverige.

[/caption]

Att skolas in till framtida statschef är en grannlaga uppgift. Hovet och då framförallt kronprinsessan Victoria, 45, och prins Daniel, 49, har stakat ut de stora linjerna för prinsessan.

LÄS MER: Psykologens varning till Victoria: ”Ingen bra idé!”

En dag kommer prinsessan Estelle ärva tronen från sin älskade mamma, kronprinsessan Victoria. Bild: Jonas Ekströmer/TT

I de nya planerna framgår att hovet är varsamma och försiktiga. Tids nog kommer prinsessan Estelle få sin beskärda del av uppgifter och plikter, det finns ingen anledning att brådska.

Prinsessan Estelle har dock varit väldigt synlig i medierna och därför är de nya lite mer försiktiga planerna trots allt överraskande.

– Kungen och drottningen tog det ju också väldigt försiktigt när de slussade ut Victoria i offentligheten. Första gången som hon var med på en galamiddag var precis innan hon skulle fylla femton. Å andra sidan var prinsessan Estelle bara tio år när hon gick på galafest hos norska kungafamiljen i somras, säger Svensk Damtidnings mångåriga hovreporter Helena Wiklund till tidningen.

LÄS MER: Prinsessan Estelles nära vän drabbad av otäckt trauma

Hovet tar det dock lugnt med prinsessan Estelle. Här besöker hon och Kungliga Operan i Stockholm med sin bror prins Oscar. Bild: Sören Vilks/Kungliga Operan
I februari åker kronprinsessparet på en veckolång resa till Oceanien för statsbesök i Australien och Nya Zeeland. Det blir officiella besök i Canberra och Sydney i Australien.

Därefter bär det av till Nya Zeeland, där man besöker Wellington och Hamilton.

Varken prinsessan Estelle eller lillebror, prins Oscar, 6, följer med på den långa resan. Barnen blir kvar hemma på Haga slott.

– Nej, det har aldrig diskuterats. Det här är en officiell arbetsresa och prinsessan Estelle och prins Oscar går i skolan, säger hovets informationschef Margareta Thorgren, 59, till Svensk Damtidning.

LÄS MER: Hovets hemliga plan för prinsessan Sofia

Prinsessan Estelle står mycket nära sin pappa prins Daniel. Här syns far och dotter i samtal under Stockholm Open. Bild: Anders Wiklund/TT

Det är inte något märkligt att prinsessan Estelle inte följer med, det är helt i linje med nya strategin att ”skynda långsamt”.

– Det kommer nog dröja ytterligare några år. Hon är ju fortfarande bara tio år, ja snart elva då om ett par veckor. Victoria och Daniel kommer nog välja att fortsätta som tidigare, säger Helena Wiklund.

Prinsessan Estelle ska slussas in i sitt krävande ämbete som väntar en dag. Det kommer dröja innan hon blir flitigt förekommande i officiella sammanhang.

– Vi får säkert vänta tills Estelle fyller arton innan vi får se henne axla ett uppdrag helt på egen hand, avslutar hovreportern.

LÄS MER: Kungens väninna tvingas lämna allt efter sambons död
LÄS MER: Prins Williams smarta strategi efter Harrys attack
LÄS MER: Victoria och Daniels glädjande babybesked på Haga slott

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen