Nya uppgifter: Drottning Silvias pappa var inte nazist

Znyheter

En underbar nyhet för drottning Silvia.
Nu kan hennes pappa Walter Sommerlaths heder återupprättas.
Nya uppgifter kopplar fadern till motståndsrörelsen som ville störta nazismen.

[/caption]

För drottning Silvia, 76, har det varit ytterst påfrestande med nazi-anklagelserna mot hennes älskade far Walter Sommerlath. Det var 2002 som drottningens pappa avslöjades som nazist.

[/caption]

Sedan dess har Silvia varit pressad och velat återupprätta sin fars heder. Nu visar det sig att hennes far med största sannolikhet var motståndsman som ville störta naziststyret i Tyskland.

LÄS MER: Kung Harald mystiskt försvunnen – på sin egen födelsedag

Drottning Silvia blev inte glad när det avslöjades att hennes far var medlem i nazistpartiet.

Det är Expressen som redovisar de nya uppgifterna som kopplar fadern till motståndsrörelsen.

– Drottningen känner till att det kommit fram ny information om hennes far, Walther Sommerlath, säger hovets informationschef Margareta Thorgren, 56, till tidningen.

De nya handlingarna visar även att han inte var så intimt kopplad till nazistpartiet som tidigare har gjorts gällande. IT-konsulten Tomas Sielski i Malmö och historikern Sven Rosborn står bakom de sensationella uppgifterna.

LÄS MER: Prinsessan Estelle fyller åtta år – här är de fina bilderna

Nu framkommer nya uppgifter om drottningens far Walter Sommerlath och hans koppling till nazisterna. Här syns han med Silvias mamma Alice på Victoriadagen.
I originaldokument från andra världskriget, som i slutet av 1960-talet hittades i ett dolt vindsutrymme i Sielskis barndomshem i polska Koszalin framkommer de nya uppgifterna.

Tomas Sielski har träffat både drottningen och kronprinsessan Victoria, 42.

– Det har varit möten för att kunna slå fast vissa fakta kring Sommerlaths roll. De har skett på vårt initiativ som granskare, säger Tomas Sielski.

LÄS MER: Silvia i tårar – drottningens egna ord efter beskedet

Drottning Silvia älskade sin far Walter Sommerlath över allt annat. Här är en av de mest kända bilderna på henne och pappan. 

Enligt dokumenten var Walther Sommerlath en central person i samband med en tågsmuggling från Berlin till Trelleborg av både judar och motståndsmän.

Walter Sommerlath ska även ha ordnat fram giltiga id-handlingar till Berlinförsamlingen som användes för att smuggla ut judiska flyktingar.

LÄS MER: Efter olyckan: Kronprins Frederik åter på akuten

Drottning Silvia har gjort allt i sin makt för att rentvå sin far från kopplingarna till Adolf Hitlers ökända nazistparti.

Nya fakta framkommer även om Walter Sommerlaths tid i nazistpartiet.

– Allt tyder på att Sommerlaths medlemskap var mycket kortvarigt. Det upphävdes efter endast ett par månader, säger Tomas Sielski och berättar att fadern gick med på detta för att kunna genomföra en specifik affär.

Enligt Sielskis efterforskningar gick Walter Sommerlath med i partiet först 1939 och lämnade efter ett par månader. Han blev inte medlem redan 1934 som tidigare hävdats.

LÄS MER: Skandalprinsens privatfest – ett pinsamt jättefiasko

Drottning Silvia med sina föräldrar under Nobelprisutdelningen 1981.

– Vi har hittat en annan person som har exakt samma medlemsnummer och det finns mycket som tyder på att de gjort en uppgörelse om att Sommerlath tillfälligt skulle få ta över medlemskapet för att kunna genomföra affären.

Tomas Sielski är noga med att betona att hans efterforskningar är oberoende.

LÄS MER: Prins Harry och Meghan köper drömhus i Los Angeles

En sån härlig nyhet för drottning Silvia. Hennes efterforskningar om pappan gav resultat.

– Drottningen har inte på något vis någon kontroll över vårt arbete men kommer att få ta del av den slutliga rapport jag ska presentera senare under våren, säger Tomas Sielski till Expressen.

LÄS MER: Sofias succé: Utsedd till världens bäst klädda prinsessa
LÄS MER: Gott i helgen: Njut av kungens goda barndomskaka
LÄS MER: Så mycket kostade prinsessan Estelles nya lyxklänning

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter