Drottningen Elizabeth tvingades i sista stund kasta in handduken.
Då fick parlamentsledamöterna istället en skymt av den framtida brittiska monarkin.
[/caption]
Prins Charles skrev historia när han för första gången höll ”Queen´s Speech” under öppningen av det brittiska parlamentet.
[/caption]
Traditioner har varit mycket viktigt i England under århundraden och traditioner som kopplas till Storbritannien är kända över hela världen. Tänk England, eller Storbritannien, och man ser framför sig tedrickande, fish and chips, plommstop, dart, fotboll och – oftast – män som sitter och ”ljuger” på någon av de över 45 000 pubarna som finns på andra sidan kanalen.
LÄS MER: Prins Carl Philips viktiga roll i det spända världsläget
Ingenstans är traditioner så viktigt och framträdande, som inom och kring det brittiska kungahuset. En av de symboliskt viktigaste traditionerna är monarkens tal vid den årliga öppningen av parlamentet, en tradition som går tillbaka till mitten av 1850-talet när Westminster-palatset återinvigdes efter en brand.
Den ceremoniella ritualen är den formella starten för det kommande parlamentsåret. Drottningens, och tidigare kungens, tal sätter regeringens agenda för det kommande (politik)året och beskriver policyn, förslag och lagstiftning om vad som komma skall den kommande perioden.
Att det i själva verket är regeringen som skrivit talet är mindre viktigt. Tradition är tradition.
Vad drottningen säger gäller. Efter talet, som brukar ta cirka tio minuter, drar sig sedan parlamentsledamöterna tillbaka för att debattera talet. Därefter röstas förslagen igenom efter att premiärministern ”sålt” in nationens vision för det kommande året. Bara vid ett tillfälle i historien har förslagen röstats.
LÄS MER: Victorias spännande kakresa med prins Daniel
Drottning Elizabeth, 96, har hållit stenhårt på traditionen att infinna sig i Westminster för sitt ”Queen´s Speech”. Hon höll i ceremonin första gången 1952 och under sina 70 år på tronen har hon bara missat sin viktiga uppgift två gånger, 1959 och 1963, men då med giltiga skäl – hon var höggravid med prins Andrew, 62, respektive prins Edward, 58.
Det var således en synnerligen stor händelse och nyhet när den 96-åriga regenten sent var tvungen att tacka nej till den viktiga ritualen. Hovet uppgav drottningens tillfälliga problem med rörligheten som orsak och att läkare avrådit från deltagande vid öppnandet av parlamentet.
Motvilligt tvingades drottningen istället skriva en särskild order, ett så kallat ”Letters Patent”. I det delegerade hon uppdraget och skickade sin son, prins Charles, 73, och sitt barnbarn, prins William, 39, hennes två omedelbara arvingar, att representera monarken i hennes frånvaro.
Prins Charles är, som bekant, inte direkt purung han heller, så det fanns sannolikt en tanke med att drottningen även ville ha med prins William under ceremonin. Det var dock Charles, som hade med sig sin fru, Camilla, hertiginnan av Cornwall, 74, som höll i talet, medan William snällt fick sitta och titta på, precis som Charles gjort ett antal gånger under Elizabeth framträdanden.
LÄS MER: Mette-Marit mystiskt förvunnen i Sverige
Prins Charles klarade av den viktiga plikten utan problem och under talet var han noga med att hela tiden betona vem som fortfarande är överhuvud. Han upprepade frasen ”Hennes Majestäts regering” istället för ”Min regering”, vilket drottningen skulle ha sagt om hon själv hade hållit talet.
Prinsen avslutade sessionen med en hälsning hur mycket ”Hennes Majestät” såg fram emot firandet nästa månad som markerar hennes platinajubileum vid tronen.
Drottningen, som tidigare i år drabbades av Covid-19, har även haft andra problem med hälsan och tvingats ställa flera engagemang på senare tid. Om prins Charles inhopp som talare vid parlamentets öppnande var tillfälligt återstår att se. Men nu är i alla fall William varm i kläderna och de brittiska politikerna fick uppleva hur morgondagens monarki agerar i politikens finrum.
LÄS MER: Meghan Markles nya smäll – nu kastas hon ut
LÄS MER: Så festligt firades kungen på födelsedagen
LÄS MER: Prinsessan Christinas bländande comeback i det offentliga