Prins Joachims markering mot drottning Margrethe

Znyheter

Prins Joachim flyttade hem med sin familj från Paris.
Drottning Margrethes glädje visste inga gränser.
Men nu har prinsen åter valt att lämna hemlandet och sin mor.

[/caption]

Prins Joachim, 50, har under en tid studerat på den anrika skolan Ècole Militaire i Paris. Han tog under hösten beslutet att förverkliga sin dröm och samtidigt låta sin älskade Marie, 44, få bo i sin hemstad.

[/caption]

Där har prinsessan kunnat umgås med sina barndomsvänner medan prinsen pluggat stenhårt sex dagar i veckan. Hela familjen har stormtrivts i den spatiösa våningen ett stenkast från Triumfbågen.

LÄS MER: Victorias hemliga koppling till miljardären avslöjad

Prins Joachim och hans familj återvände till Danmark när lillprinsen Henrik blev sjuk.

Men i mars blev deras son, prins Henrik, 10, plötsligt allvarligt sjuk och fick andningsproblem. Med fasa för coronaviruset flydde de i ilfart hem till Danmark. Henrik testades som tur var negativt. I och med den hastiga flytten stod Joachim och hans familj bostadslösa.

Prins Joachim hade i och med flytten till Frankrike hyrt ut sin lyxiga herrgård i Klampenborg norr om Köpenhamn. Gården är värderad till 34,5 miljoner danska kronor. Hyresgästen är ingen mindre än tv-stjärnan och baronessan Caroline Fleming, 44.

Som vi tidigare rapporterat så kom dock mamma, drottning Margrethe, 80, till undsättning. Familjen har under våren fått hoppa runt bland kungahusets olika slott och bodde nu senast på Schackenborg slott på södra Jylland.

LÄS MER: Mette-Marit bryter karantänen – norrmännen jublar

Nu återvänder prins Joachim och hans Marie till Paris med prins Henrik och prinsessan Athena.
Nu har familjen dock landat på fransk mark igen. Frankrike öppnande försiktigt upp sitt land i början av veckan och det franska folket kan för första gången på två månader bland annat gå i klädaffärer och besöka frisören.

Prinsen har kommit igång med sin utbildning på plats och har under coronakrisen lyckats hålla kursplanen digitalt. Nu kommer även prins Henrik och prinsessan Athena, 8, återgå till mera normala skolförhållanden.

I höst väntas Joachim vara klar med utbildningen och då kommer den stora frågan; var väljer prinsparet att bosätta sig?

LÄS MER: Prinsessan Adrienne – en kopia av sin morfar kungen

Prins Joachim och Marie stormtrivs i Paris där de bor flott i en stor våning. Här är kronprins Frederik och Mary på besök.

Apanaget har redan ifrågasatts av flera danska politiker. Prinsen får i dagsläget cirka fem miljoner kronor per år. Men då han inte verkar i Danmark anses det alldeles för högt. Frågan är om han ska få något ekonomiskt stöd alls. Börjar han dessutom tjäna egna pengar utomlands är det helt otänkbart.

Det är många som spekulerar runt prinsens kommande planer. Det finns mycket som talar om en permanent flytt. Dels kan de yngre barnen gå klart i den exklusiva, internationella skolan i Paris.

Joachims äldre söner prins Nikolai, 20, och prins Felix, 17, tycker samtidigt att det är spännande att ha sina föräldrar i två olika länder. Något som hans före detta fru, Alexandra, 55, är mindre glad för.

LÄS MER: Prinsessan Birgitta känner sig hemlös i karantänen

Prinsparets val att bosätta sig utomlands är omdiskuterat i Danmark. Många ställer sig frågan om de nu ska ha rätt till apanage.

Relationen till sin bror, kronprins Frederik, 51, har inte heller varit på topp.
– Det skulle vara det bästa för honom och även för det danska kungahuset, säger författaren och kungahusexperten Søren Jakobsen i en intervju med Kvällsposten och fortsätter:

– Det finns inget som binder honom till Danmark och det råder inget tvivel om att han har ett dåligt förhållande till sin bror, kronprins Frederik.

Joachim är nummer sex i tronföljden och kommer i vilket fall som helst inte ha mycket att säga till om. Men det som nog kommer att avgöra valet är hans kärlek till sin fru, Marie. Joachim har ofta uttryckligen sagt att hon är hans stora inspirationskälla.

LÄS MER: Här är prins Harrys och Meghans lyxiga gömställe

Många är övertygade om att det danska prinsparet kommer bosätta sig i Frankrike permanent.

Om prinsparet väljer att stanna i Frankrike kommer deras liv även bli mera fritt. Här kan de leva som en familj utan alla kungliga plikter och den uppmärksamhet som följer. Det stora problemet kan vara försörjningen. Om han väljer att vara kvar utomlands kommer hans mor med all säkerhet stoppa apanaget.

Søren Jakobsen har bland annat uttalat sig om detta till danska Se og hør;

– Han kan bara kräva fullt apanage om han kommer hem och tar plats i kungahuset utan att ha ett jobb i utlandet. Det är ju väldigt mycket pengar. Han är ju på samma lönenivå som en direktör. Och det är inte hållbart om han kommer hem för några få kungliga plikter.

LÄS MER: Därför är det så tyst om prinsessan Madeleine

Prins Joachim och prinsessan Marie under nyårsfirandet på Amalienborgs slott i Köpenhamn.

Även Jacob Heinsel Jensen, reporter på Se og hør, har resonerat åt samma håll:

– Jag tror att nåt stort kommer att hända när Joachim är klar med militärskolan. Vi vet inte om de kommer att flytta tillbaka till Danmark. Det kommer att bli tufft att flytta tillbaka. Många kungaexperter som jag pratat med beskriver att kungamakten i Danmark är centrerad kring prins Frederik och prinsessan Mary. De ser ingen framtid för Joachim och Marie där de får jobba så mycket som de vill. Men vi får svaret om fyra, fem månader.

Prinsessan Marie har valt att inte uttala sig om huruvida de kommer att stanna i hennes hemstad för gott.

LÄS MER: Drottning Silvias härliga kärleksgåva till kungen
LÄS MER: De 5 hetaste hemligheterna i Meghans nya bok
LÄS MER: Prinsessan Christinas fina stöd till Victoria

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter