Victorias hemliga koppling till H&M-ägaren avslöjad

Znyheter

Victoria väljer svenska kläder i allmänhet och H&M i synnerhet.
Samtidigt är hon mycket god vän med klädjättens ägarfamilj.
Nu granskas kronprinsessans val att prioritera sina miljardärsvänners plagg.

[/caption]

I boken “The Big Boss – Så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person” benar författarna ut orsaken till att kronprinsessan Victoria, 42, så många gånger prioriterar H&M.

[/caption]

De nära familjerelationerna mellan kungafamiljen och familjen Persson anges vara en av orsakerna till att Victoria regelbundet fungerar som en levande skyltdocka för miljardärklanens kläder.

LÄS MER: Belgiska kungafamiljen smittad av covid-19

H&M-ägaren Karl-Johan Persson är en nära och privat vän till kronprinsessan Victorias som ofta bär hans kläder.

Delar av den kungliga familjen har vid olika tillfällen varit gäster på Stefan Perssons gods i Ramsbury i det engelska grevskapet Wiltshire.

Stefans son Karl-Johan Persson, 45, står nära kronprinsessparet och spelar gärna golf med prins Daniel, 46. H&M-chefen och hustrun Leonie Persson har också åkt på semesterresor med Victorias familj.

LÄS MER: Mette-Marit bryter karantänen – norrmännen jublar

Nu granskas kopplingen mellan H&M-klanen och kungafamiljen i en ny bok. Här syns Karl-Johan Persson och hustrun Leonie på Victorias bröllop.
Men boken lyfter även fram andra faktorer som kan spela in förutom de sociala banden. Så här beskriver Jonas Alsgren och Erik Palm det i boken:

– Sammanlagt har familjen Persson donerat minst 33 miljoner kronor till kungahusets stiftelser, antingen från Stefan Persson privat eller genom familjen Perssons stiftelser och bolag som de kontrollerar.

LÄS MER: Drottning Silvias härliga kärleksgåva till kungen

Kronprinsessan gör ingen som helst hemlighet av att hon gärna använder H&M:s kläder.

Bokens författare har även rådfrågat antikorruptions-revisorn Louise Brown, som själv skrivit boken “Den skenhelige svensken – korruption utan konsekvenser”.

Även hon betonar problematiken.

Främst att H&M-koncernen till stor del är familjeägd. Hon menar på att de andra svenska varumärkena har svårt att slå sig in och att H&M därmed har blivit kronprinsessans favorit.

– De har nära vänskapsband och har blivit kungahusets favorit. Här är det familjen Persson som får en särskild fördel. Därigenom ger man inte andra samma möjlighet.

LÄS MER: Prinsessan Birgitta känner sig hemlös i karantänen

Kungafamiljen står nära H&M:s ägarfamilj. Här är kungaparet och kronprinsessparet på väg till Stefan Perssons 70-årskalas på Berns i Stockholm.

Även Claes Sandgren, professor emeritus i juridik vid Stockholms universitet och medlem i antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals svenska styrelse, är kritisk.

– Den nära relationen mellan kronprinsessan och H&M i form av omfattande donationer å ena sidan och exponeringen av H&M:s produkter å den andra är klart olämplig. Kronprinsessans bristande integritet skadar kungahusets anseende.

LÄS MER: De 5 hetaste hemligheterna i Meghans nya bok

Kronprinsessan Victorias val att främja sina miljardärsvänner och deras bolag får skarp kritik från antikorruptionsexperter.

Hovet tar dock starkt avstånd från antikorruptionexperternas uttalanden.

– Vi vill vara tydliga med att kronprinsessans klädval aldrig är fråga om motprestation i någon form, säger hovets informationschef Margareta Thorgren i boken.

LÄS MER: Prinsessan Christina berättar allt om familjetragedin
LÄS MER: 8 lyxiga godbitar ur Silvias eleganta hatt-skafferi
LÄS MER: Nya romantiska bilderna på kungaparet från karantänen

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter