Prins Philips begravning – brittiska kungafamiljen i sorg

Utländskt

Prins Philips begravning blev ett smärtsamt men vackert avsked.
Kunglighetens sonsöner prins Harry och prins William gick tillsammans – men med avstånd – under begravningsföljet.
I samband med ceremonin hoppas drottning Elizabeth att kungafamiljen äntligen kan enas och bli sams efter den senaste tidens turbulens.

[/caption]

Av: Josephine Edelskog | Bilder: BBC, TT | Publicerad: 2021-04-17

Under lördagsmorgonen innan begravningen hade hertigens kista flyttats från det privata kapellet till Windsor Castle. Före ceremonin fick drottning Elizabeth, 94, en privat stund med kistan, för ett sista farväl av sin älskade make, uppger The Mirror.

[/caption]

En rörande detalj och i linje med prins Philips egna önskningar kördes hans kista från slottets statliga ingång till kapellens västra trappsteg med en speciell modifierad Land Rover som han själv hade hjälpt till att utforma. Projektet påbörjades redan för 15 år sedan och blev klart när han var 98 år.

LÄS MER: Därför portades Fergie på prins Philips begravning

Prins Philips begravning ägde rum på Windsor Castle. Här ser vi begravningsföljet på väg till gudstjänsten.

Att se den på plats, militärgrön, utanför Windsor där militärerna stod med nedböjda huvuden samtidigt som den kungliga orkestern spelade pampig musik var svårslaget. Stämningen var magisk.

Stort fokus i BBC:s sändning hamnade just på den gröna militäriska Land Rovern av modell Defender som prinsen valt att färdas i inför den sista vilan. Han var en skojfrisk prins som valde att skämta in i det sista.

LÄS MER: Så firar drottning Margrethe sin födelsedag

Prins Charles och prinsessan Anne var mycket tagna när de gick i den specialdesignade Land Rover som prins Philip själv designat för ändamålet.
Prins Philips officerssabel och hans uniformsmössa var placerade på kistan med en bukett av liljor som drottningen valt. Den tunga kistan bars av åtta uniformerade män som tog i så svetten lackade.

Klockan 14.45 började prinsen av Wales och andra familjemedlemmar att gå i procession bakom kistan längs en rutt kantad med socialt distanserade militärer från alla väpnade styrkor.

LÄS MER: Tittarstorm mot SVT:s beslut efter prins Philips död

Prins William och Harry gick brett isär under begravningsföljet.

I begravningsföljet gick först prins Charles, 72, och prinsessan Anne, 70, följt av prins Edward, 57, och prins Andrew, 61, samtidigt spelade man ”Good save the Queen”.

De fick även sällskap av prinsessan Annes make, vice amiral Sir Tim Laurence, 66, tillsammans med sex av hertigen av Edinburghs anställda, inklusive hans personliga livvakt, hans privatsekreterare och två betjänter.

Charles såg riktigt bedrövad ut och hans steg kändes mycket tunga.

Några rader längre bak fick prins Harry, 36, och prins William, 38. De gick dock inte direkt bredvid varandra utan höll ett längre avstånd.

En del menar att detta skedde eftersom bröderna sedan en tid inte har den bästa relationen då prins William är av uppfattningen att hans lillebror har övergett familjen och sitt land genom Megxit.

LÄS MER: Prinsessan Eugenies fina hyllning till prins Philip

Prins Philips kista bärs in i St George’s chapel.

Drottning Elizabeth uppges dock vara övertygad om att begravningen kan vara ett tillfälle att ena familjen efter all den senaste tidens turbulens.

I samband med att kistan med prins Philip var på väg anlände drottningen till kapellet i sin plommonfärgade Bentley. Solen sken vackert, men det var en tung dag för drottningen och hennes familj som alla bar svart.

Ceremonin ägde rum i vackra St. George’s Chapel och bara 30 gäster närvarade.

LÄS MER: Prins Christians nya super-exklusiva liv på distans

Drottning Elizabeth var mycket rörd under ceremonin.

Än en gång kunde vi konstatera att prins Charles verkade vara mest tagen. Inte så konstigt då hans mamma, drottning Elizabeth, har en så tung sorg att bära.

När prästen började predika sänkte drottningen sitt huvud tungt neråt. Detta är naturligtvis ett av hennes största nederlag på mycket länge. Och då ska man inte glömma att hon gått igenom både världskrig och en rad infekterade familjekonflikter på ålderns höst.

LÄS MER: Stort raseri efter tv-bilderna på prins Philip

Prins Charles och hans Camilla ber för hans bortgångna far.

Prins Philip kämpade för brittisk design och teknik under hela sin livstid och ville därmed lyfta fram den in i det sista. Hertigen stod själv mycket för planeringen av hans begravning.

Exempelvis hade han tidigt valt ut vilka medaljer och utmärkelser som skulle vara med i kistan. Prinsens önskan var även att ha med militära inslag. I och med det ville man hedra hans aktiva tjänst i Royal Navy under andra världskriget.

LÄS MER: Drottning Silvias nya look hyllas av experterna

Prinsessan Anne var prins Philips favoritbarn och var rörd till tårar när hon tog ett sista farväl.

Under kriget tjänstgjorde Philip med den brittiska flottan i Indiska oceanen och Medelhavet. Som 21-åring blev han en av de yngsta och första löjtnanterna i Royal Navy.

Den privata gudstjänsten, som leddes av ärkebiskopen i Canterbury, Justin Welby, 65 började med en välsignelse tillsammans med dekanen i Windsor, David Conner, 64, vilket följdes av en militär begravningsprocession.

Där sjöng kören bland annat ”The Last Post” för att högtidlighålla att ”en soldat har gått till sin sista vila”.

LÄS MER: Kungens val förändrar hela prins Julians framtid

Prins Andrew och hans Sofie med sina båda barn.

I slutet av ceremonin begravdes hertigens kista i Royal Vault under kapellet. Där kommer han att vila tills drottningen lämnar jordelivet. Då ska de båda begravas i den kungliga kryptan.

Efter vigseln samlades de inbjudna gästerna på en mottagning i drottning Elizabeths privata residens på Windsor Castle.

LÄS MER: Skarp kritik mot kungen – hovet slog tillbaka direkt
LÄS MER: Så minns vi humoristiska prins Philips alla upptåg
LÄS MER: Victorias fruktan för barnen – nu sätter hon ner foten

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Utländskt