Så drar drottning Elizabeth in miljoner på sin passion

Znyheter

Hälsan må vackla, men vid 96-års ålder sitter hon bergfast kvar på tronen.

Drottning Elizabeth är stark, principfast, älskad av sitt folk – och har ett stort hästintresse.

Intresset för de fyrbenta är lukrativt dessutom. Hon har dragit miljoner på att äga galopphästar.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2022-06-20

De hästsportintresserade britterna har med egna ögon sett drottningen frekventera stora galopptävlingar under hela hennes tid vid makten.
Monarkens kärlek till hästar är omvittnat. Hon har ridit sedan barnsben, men det handlar också om ”business”

[/caption]

Drottning Elizabeth har ägt avels- och tävlingshästar sedan 1952 när hon ärvde det från sin far kung George VI. Hon har dock inte lyckats få sina barn att dela hennes intresse, även om prins Charles, 73, är känd som en vän av hästpolo.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines ljuvliga födelsedagsfirande

Drottning Elizabeth har ett stort hästintresse. Bild: TT/AP

Elizabeths stora och passionerade intresse för galoppsporten har inte blivit mindre med åren. Tvärtom, och många av hennes hästar har varit segerrika.

Den brittiska bettingbloggen OLBG har gjort en djupdykning ned i arkiven och tagit fram statistik över hur det egentligen gått för den 96-åriga monarkens hästar när de tävlat sedan 1988.

Och Elizabeth kan med rätta känna sig stolt över resultaten som hon och hennes medarbetare åstadkommit.

Under de senaste 35 åren har hennes hästar startat i 3 441 lopp i Storbritannien – och vunnit hela 566 av dessa lopp.

Det är nästan lika imponerande som hennes ålder och långa tid vid makten.

Sammanlagt har hennes ”kusar” sprungit in hela 8,7 miljoner pund i prispengar. Drottningen har med andra ord ”tjänat” över 100 miljoner svenska kronor på sin favorithobby.

Hennes bästa år var faktiskt förra året, 2021, när drottningen kunde konstatera 36 segrar och närmare sju miljoner kronor i prispengar.

LÄS MER: Så mycket kostar drottning Silvias nya lyxväska

Drottning Elizabeth har dragit in miljontals kronor på sina tävlingshästar. Bild: Steve Parsons/TT/AP
Av förklarliga skäl så lockas många av att satsa pengar så fort Elizabeths hästar tävlar. Det mest framgångsrika året för vadslagarna var 2018. För den som satsade ett pund på varje lopp en ”drottningshäst” deltog det året, så gav det i genomsnitt tillbaka drygt 30 pund i vinst.

Royal Ascot är galoppsportens Mekka i England och det var där drottningen år 2013 upplevde sin största dag som hästägare.

Hennes häst “Estimate” vann då “Ascot Gold Cup” och bettingbloggen påminner läsarna om de känsloyttringar som den då 87-åriga drottningen visade under och efter loppet, vilket många engelsmän ännu minst.

Bettingbloggen har tagit hjälp av kroppsspråksexperten Darren Stanton för att analysera drottning Elizabeths kärlek för hästar och hästsport.

LÄS MER: Victorias spännande kakresa med prins Daniel

Den engelska drottningen har varit intresserad av hästsport under hela sitt liv. Här ses hon under en ridtur 1961. Bild: AP/TT

– Drottningens kärlek till sporten och den extrema passionen hon uttrycker, visar hur mänsklig och jordnära hon är när hon visar samma normala känslor som alla oss andra, säger Stanton.

Experten hävdar att beviset för drottningens ”mänsklighet” finns i bilderna från hennes firande när ”Estimate” vann 2013.

– Bilderna på henne när hennes häst vinner är bland de mest ”avslöjande” och mest fantastiska som någonsin tagits på drottningen, hävdar kroppsspråksexperten.

Derek Stantons studier av drottningen visar att hon gör många intressanta gester och att hon ofta lutar sig framåt när hon tittar på sina hästar.

– Det är ett tecken på mycket stort intresse. När hon ser sin häst vinna har drottningen det mest genuina och engagerade uttryck av glädje i ansiktet man kan tänka sig, konstaterar Stanton.

Om Ascot-segern 2013 säger Stanton vidare att Elizabeth slår med handflatorna mot bänken framför sig, vilket är något man ofta gör när man just bevittnat något som är fullt passionerad för.

– Därefter klappade drottningen händerna igen, vilket vi gör i framgångens triumf. Sedan gör drottningen en fantastisk gest, hon lutar sig bakåt och trycker ut bröstet, vilket är ett tecken på stolthet och att man har lyckats.

LÄS MER: Meghan Markles nya smäll – nu kastas hon ut

Den engelska drottningen är en erfaren ryttare, ävwen om hon i dag inte längre syns i sadeln. Bild: Dave Caulkin AP/TT

Drottnings Elizabeths djupa samröre med och stora kärlek till hästar bevisas också av en bild från hennes senaste födelsedag. Darren Stanton tycker att bilden med drottningen och två hästar är intressant.

– Hästarna är stora och kunde enkelt ha dragit iväg den till växten lilla drottningen. Men det är tydligt att hon har djup relation med båda hästarna och att de vet vem det är som bestämmer, hävdar Stanton.

Det är vanligt att människor bygger djup kontakt  och broar av tillit mellan varandra, men också till djur, speciellt hästar.

– Det är uppenbart att hästarna och drottningen så djup samhörighet att hon litar på att hästarna inte ska missköta sig. Och att hästarna accepterar att det är drottningen som bestämmer. I psykologin kallar vi det “power pose” – drottningen stora tillit till hennes hästar.

LÄS MER: Mette-Marits vackra kärleksbudskap till Victoria
LÄS MER: Därför avskyr prins Harry pappa Charles fru Camilla
LÄS MER: Prins Andrew kan ha lurats av fräcka pedofilmiljardären

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter