Därför nobbas drottning Silvia i nya filmen om kungen

Kungafamiljen

Ett märkligt agerande.
Drottning Silvia är i stora stycken bortklippt från den nya dokumentären ”Kungen”.
Nu försvarar och förklarar regissören sitt val.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-02-25

Just nu är dokumentären ”Kungen” aktuell på de svenska biograferna. I september kommer SVT sända en längre version på över tre timmar, men just nu får alla hängiva rojalister i vårt avlånga land hålla till godo med bioversionen.

[/caption]

Filmen är gjord av den prisbelönta tv-producenten Karin af Klintberg, 50, som tidigare mest ägnat sig åt tämligen trivial, om än något folkbildande, underhållning med program som ”Landet brunsås” och ”Historieätarna”.

LÄS MER: Blixtskilsmässan som chockar kungafamiljen

Drottning Silvia har stått vid kung Carl Gustafs sida sedan 1973. Ändå klipps hon bort i den nya dokumentären. Bild: Pontus Lundahl/TT

Den blonda tv-kvinnan må vara begåvad men det återstår att se om hon är skickad att teckna ett rättvist och sant porträtt av vår magnifike regent som välsignat Svea Rike under 50 år i sin roll som statschef.

Lite oroande är att det nu rapporteras att drottning Silvia, 79, har klippts bort i flera scener.

Karin af Klintberg har beretts bästa möjliga förutsättningar för sitt projekt. Hon har under två års tid haft en aldrig tidigare given access till vår monark vars schema är oerhört hektiskt och späckat i hans dagliga kamp för sina undersåtars väl och ve.

LÄS MER: Kungens hårda krav inför dokumentärfilmen

Kungen är högaktuell i dokumentärfilmen med samma namn som går på svensk bio. Bild: Mikael Fritzon/TT
Dessvärre medverkar drottning Silvia väldigt lite i biofilmen vilket ter sig lite förvånande givet det faktum att den vackra tyskan varit med på hela resan.

Vi minns alla med glädje det faktum att kungen redan som kronprins 1972 hade turen och förmånen att träffa Silvia Renate Sommerlath som var en charmant OS-värdinna i München.

Den stilige Carl Gustaf fick upp ögonen för den exotiska skönheten med det varma sättet och den intagande blicken.

Den ömsesidiga attraktionen var omedelbar och påtaglig. ”Det sa bara klick”, som vår kung så välfunnet formulerade det hela i samband med att paret eklaterade sin förlovning 1976.

LÄS MER: Efter tuffa sjukdomen: Camillas comeback med kung Charles

Drottning Silvias roll i den nya filmen om kungen är marginell. Bild: Mikael Fritzon/TT

Karin af Klintberg försöker nu förklara sin, i alla fall på ytan, lite njugga inställning till vår drottning.

– Jag ville att det skulle vara han själv som pratade – för jag ville göra ett sant porträtt av kungen. Och det här är så sant som jag kan komma. Jag har försökt ge en så sann bild som möjligt – utifrån vad jag ser, svarar Karin af Klintberg som är brorsdotter till clownen Manne, 77, rapporterar Svensk Damtidning.

I intervjun redogör Karin af Klintberg för hur arbetet framskridit.

– Jag gjorde intervjuer med drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Christina – och det var långa intervjuer, och de var jättebra, säger hon och tillägger:

LÄS MER: Victorias nya supersöta bild på prinsessan Estelle

Regissören Karin af Klintberg förklarar sitt val att klippa bort drottning Silvia. Bild: Christina Kronér/TT

– Men jag ville ändå ha hans egen röst, så de inslagen där drottningen, kronprinsessan och prinsessan Christina pratar om hur han är, de kortade jag ner.

Hon har hela tiden strävat efter ett porträtt som på djupet ska skildra kung Carl Gustaf som individ. Karin af Klintberg hade inte ambitionen att skildra kungahuset, kungafamiljen eller monarkin i en vidare bemärkelse.

Det var kungen som person hon ville fånga och belysa, en förvisso vällovlig ambition.

– För jag ville ha det från hästens käft, för då på något sätt blir allt sant. För att det är han själv som säger de här sakerna, säger Karin af Klintberg som var rädd att andra röster skulle ”ta över” om de fick för stort utrymme.

LÄS MER: Kates rumpchock med prins William på BAFTA-galan

Biofilmen ”Kungen” hade svensk premiär den 24 februari. Den kommer även som tv-serie i SVT under september. Bild: Claudio Bresciani/TT

Lite överraskande är det faktiskt prinsessan Christina, 79, som fick ta störst plats i den färdiga filmen näst efter huvudpersonen själv.

– Christina talar till exempel så fint om deras uppväxt, hon var tre år äldre och kunde se saker, och minnas saker, lite annorlunda, så jag tycker att det tillförde hans berättelse någonting, säger Karin af Klintberg.

Allt om Kungligt ser med spänning framemot filmen och vi hoppas innerligt att det blir ett rättvisande och fint porträtt av vår strävsamme monark som betyder så oerhört mycket får vårt lands och dess invånares väl och ve.

LÄS MER: Nya fräcka hånet mot prins Carl Philip överraskar
LÄS MER: Silvias skarpa markering efter bilden på Victoria
LÄS MER: Kungaparets nya kändisgrannar avslöjade – flyttar in nära slottet

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen