Drottning Margrethes egna ord om infekterade familjebråket

Utländskt

En helt rimlig och klok anledning.
Nu får vi svaret på varför drottning Margrethe gjorde en utrensning av antalet prinsar och prinsessor i danska kungahuset.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-02-18

Drottning Margrethe, 83, är djupt vördad och älskad av det danska folket. Man har en intensiv relation till den magnifika ”dronningen”.

[/caption]

Samtidigt så har hon faktiskt inte undgått kritik det senaste halvåret.

LÄS MER: Så stöttar drottning Silvia kungen före operationen

Drottning Margrethes hårda beslut splittrade hennes familj. Bild: Ida Marie Odgaard/AP/TT

Efter beslutet att befria prins Joachims, 53, barn från sina prins- och prinsesstitlar blev det en infekterad stämning inte bara i danska kungahuset. Även många ”tyckare” och vanligt folk har tyckt det vart märkligt.

Nu kommer drottning Margrethe med en förklaring till sitt beslut.

– För mig har det varit viktigt att det inte skulle bli Frederiks lott att fatta ett sådant beslut. Det var bättre att det var jag, säger hon till danska Weekendavisen, rapporterar Expressen.

LÄS MER: Bild-Extra: Här gnuggar Victoria näsan i Nya Zeeland

Drottningen bestämde att merparten av hennes barnbarn skulle förlora sina prins- och prinsesstitlar vid årsskiftet. Bild: Martin Sylvest/AP/TT
Drottning Margrethe har stått stark i sin övertygelse hela tiden och gudarna ska veta att det har krävts. Hon tvingades fira jul utan sönerna, kronprinsen Frederik, 54, och prins Joachim, efter det kontroversiella beslutet.

Det hela är känsligt, men Margrethe väljer ändå att lätta lite på förlåten.

– Jag är inte så sugen på att gå in på det, i ärlighetens namn. Jag skulle kunna säga något, men du behöver inte säga allt, säger drottningen till Weekendavisen och fortsätter:

LÄS MER: Kungen indragen i trafikdrama – polis ryckte ut till platsen

Prins Joachim och hans familj blev djupt besvikna på drottningen och rasade offentligt. Bild: Mads Claus Rasmussen/AP/TT

– För mig har det varit viktigt att det inte skulle bli Frederiks lott att fatta ett sådant beslut. Det var bättre att det var jag. För då är det den gamla kvinnan som har bestämt det. Men det är fortfarande lite för nära för att prata om det.

Prins Joachim och hans hustru, prinsessan Marie, 47, har varit öppet kritiska mot drottningen och bland annat hävdat att deras dotter Athena, 11, har tvingats utstå mobbing i skolan som en följd av att. Hon degraderades från prinsessa till grevinna.

– De kommer och säger: ”Är det du som inte längre är en prinsessa?”, har prinsessan Marie avslöjat i en intervju med danska BT.

LÄS MER: Drottning Margrethes mardröm – tvingad till operation

Prins Nikolai (t.v.) är djupt besviken på sin farmor som tog prinstitlarna från honom och hans bror prins Felix. Bild: Martin Sylvest/AP/TT

Även den så kallade ”modellprinsen” Nikolai, 23, är besviken på sin farmor vilket han givit uttryck för.

Nikolai får trösta sig med att han företar sig spännande resor i det privata, bland annat till London där han sammanstrålat med sin gode vän prins Edward, 58.

Under Londonresan bodde Nikolai på ett flott hotell under antaget namn och hade livvakter med sig.

LÄS MER: Prins Harrys fyllefest – polis ryckte ut till slottet
LÄS MER: Victorias romantiska kväll med prins Daniel 
LÄS MER: Camilla Parker Bowles okända son träder fram

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Utländskt