Bild-Extra: Här gnuggar Victoria näsan i Nya Zeeland

Kungafamiljen

Victoria gnuggar näsan.
Den traditionella hälsningsceremonin ägde rum när Victoria och Daniel anlände till Nya Zeeland.
Dagarna fylls med mängder av spännande aktiviteter.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-02-17

Kronprinsessan Victoria, 45, och prins Daniel, 49, är på sin första utlandsresa för året. Den här gången blev det en lång flygresa till Australien och därefter Nya Zeeland.

[/caption]

Resan görs på uppdrag av regeringen och syftet är delvis att stärka handelsrelationerna mellan länderna.

LÄS MER: Kungen indragen i trafikdrama – polis kallad till platsen

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker det skyddade naturområdet Zealandia Ecosanctuary i Wellington. Bild: Jonas Ekströmer/TT

I Australien finns omkring 500 svenska företag och landet utgör en viktig exportmarknad för Sverige.

– Vi vill se ett utökat handelsutbyte och det finns en stor möjlighet till det, säger kronprinsessan Victoria till SVT som träffade henne utanför Museum of Contemporary Art i Sydney.

LÄS MER: Silvias skarpa markering efter bilden på Victoria

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel under en lunch med generalguvernör Cindy Kiro i Wellington. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Med på resan finns också den svenske bistånds- och utrikeshandelsministern Johan Forssell, 43.

– Jag är glad att vi har ett kronprinsesspar som är så intresserade av våra fantastiska svenska företag. Att ha dem här för att främja våra handelsrelationer är jätteviktigt, säger han.

Efter några dagar i Australien befinner sig Victoria och Daniel nu på Nya Zeeland.

LÄS MER: Prins Daniels ömma kärleksgest värmde Victoria

Kronprinsessan Victoria under en rundtur i parken Zealandia Ecosanctuary i Wellington. Direktören Danielle Shanahan guidade runt i parken. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Kronprinsessparet hälsades välkomna på landets alldeles speciella sätt.

Under en välkomstceremoni vid den maoriska kulturbyggnaden Wawhetu Maraeu utfördes traditionsenliga maoriska hälsningar.

Det speciella sättet att hälsa på innebär att man trycker pannorna mot varandra och därefter börjar gnugga näsorna.

LÄS MER: Victorias besked – första orden om kungens operation

Prins Daniel på planen. Tillsammans med Victoria uppmärksammade han Nya Zeelands värdskap för fotbolls-VM 2023 och damfotbollen i landet. Bild. Jonas Ekströmer/TT

Kronprinsessparet deltog även i ett program med ungdomar för att uppmärksamma Nya Zeelands värdskap för fotbolls-VM 2023 och lyfta fram damfotbollen och kvinnligt idrottande i Wellington.

Ett uppskattat besök under resan var till det skyddade naturområdet Zealandia Ecosanctuary där direktören Danielle Shanahan guidade runt makarna i den vackra parken.

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria rökte ut onda andar i Australien

Kronprinsessan Victoria och fotbollslaget Willington Hurricanes maskot. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Lite mer formellt blev det då Victoria och Daniel träffade generalguvernören Cindy Kiro, 65, för lunch. Hon har suttit på posten sedan oktober 2021 och är kung Charles, 74,  representant i landet.

Generalguvernören har konstitutionella, ceremoniella och representativa uppgifter. Generalguvernören presiderar i verkställande rådet och är även högsta befälhavare för Nya Zeelands försvarsmakt.

LÄS MER: Prins Harrys fyllefest – polis ryckte ut till slottet

Kronprinsessan Victoria deltar i en välkomstceremoni vid den maoriska kulturbyggnaden Wawhetu Maraeu. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Victoria och Daniel träffade även Wellingtons borgmästare Tory Whanau, 40, som anordnade en middag för det glada kronprinsessparet under fredagen.

Under lördagen, som är kungligheternas sista dag i landet, ska man titta närmare på en återvinningsfabrik. Det blir också en rundtur i Hamiltons trädgårdar där borgmästaren Paula Southgate, 59, fungerar som värd.

Besöket i Nya Zeeland avslutas med att Victoria och Daniel besöker en mejeriproducent för att se hur svenska lösningar bidrar till hållbara livsmedelssystem och minskad klimatpåverkan i landet.

LÄS MER: Mette-Marits nya kärleksbesked med Haakon
LÄS MER: Drottning Margrethes stora hälsoproblem väcker oro
LÄS MER: Kungen skidras i ny ifrågasatt dokumentär

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen