Kronprinsessan Victoria rökte ut onda andar i Australien

Kungafamiljen

Nya perspektiv down under.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är på officiellt besök i Australien.
Kungligheterna har redan fått vara med om en ceremoni där onda andar röktes ut.

[/caption]

Kronprinsessan Victoria, 45, och prins Daniel, 49, befinner sig just nu bokstavligen på andra sidan jordklotet. Kungligheterna är på officiellt besök i Australien och Nya Zeeland.

[/caption]

Paret var något jetlaggade när de anlände till Australiens huvudstad Canberra. Resan till Australien tar närmare 20 timmar och tidsskillnaden är rejäl – plus tio timmar.

LÄS MER: Carl Philips nya spännande äventyr – ute på hal is

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gick igenom rök för att visa respekt för ursprungsbefolkningen under en traditionell ceremoni. Bild: Jonas Ekströmer/TT

De plikttrogna kungligheterna låter sig emellertid inte hindras av lite trötthet och gäspningar.

Man rivstartade i Canberra med utbrända skogar, koalor och en rökceremoni, som enligt den lokala folktraditionen driver bort onda andar.

– Det berörde mig verkligen, det blev ett fint tillfälle att stanna upp och känna efter, säger kronprinsessan till TT.

LÄS MER: Nya beskedet om sjuka Mette-Marits hälsa

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på ett härligt humör under bussresan till nationalparken. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Den ceremoniella välkomstceremonin har gamla anor och det gick inte att ta miste på att både Victoria och Daniel var lite tagna av den högtidliga stämningen i samband med att de gick genom rök.

Ngunnawal kallas det aboriginska landet omkring huvudstaden Canberra. Innan britterna koloniserade landet fanns det sedan 20 000 år tillbaka urinvånare på den jättelika kontinenten.

LÄS MER: Kungens väninna tvingas lämna allt efter sambons död

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel tas emot av Australiens generalguvernör David Hurley i Government House i huvustaden Canberra. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Åldermannen Paul Girrawah House från Ngunnawal-folket ledde rökceremonin där kronprinsessan gick igenom röken från de brända traditionella växterna. Enligt sägnen ska därmed de onda andarna drivas bort.

– Den här rökceremonin gjordes på ett vackert och fint sätt. Han som höll i den pratade så otroligt starkt om respekten och tacksamheten, till landet och till naturen, säger kronprinsessan Victoria till TT.

LÄS MER: Kungen skildras i ny ifrågasatt dokumentär

Victoria och Daniel besöker ett rehabiliteringscenter för koalor i Namadgi National Park i Canberra. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Som bekant är ju kronprinsessan mycket naturintresserad och nu fick hon på nära håll uppleva en annan fauna än den hon är van vid.

– Man kände verkligen närheten till landet och naturen. Det berörde mig verkligen, det blev ett fint tillfälle att stanna upp på och känna efter. Vad gör vi med det vi har fått ärva? Vad tar vi med oss, och vad för vi vidare till våra barn i form av respekt och tacksamhet?, säger kronprinsessan som redan tycks ha tillägnat sig nya perspektiv på sin långresa.

LÄS MER: Drottning Margrethes mardröm – tvingas till operation

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker den svenska ambassaden i Canberra. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Efter rökceremonin var det dags att titta på koalor och även företa sig en vandring i det fria. Dessutom fick kronprinsessparet en fin genomgång av Australiens historia i samband med att man besökte nationalmuseet.

– Det känns helt rätt att få komma ut i naturen när man kommer till Australien, ett land som är så mycket natur, med en sådan specifik fauna och flora, konstaterar kronprinsessan strax efter att hon besökt ett rehabiliteringscenter för koalor.

LÄS MER: Silvias skarpa markering efter bilden på Victoria

Kronprinsessan Victoria är mycket svag för de små gulliga koalorna. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Första dagen avslutades med middag hos Australiens generalguvernör David Hurley, 69. Han fungerar i praktiken som landets statschef med en rad konstitutionella och ceremoniella uppgifter.

I samband med middagen talade kronprinsessan med värme om sitt kära återseende med Australien – hon var i landet 2005.

– Tiden går verkligen fort. Att få komma tillbaka med min man är verkligen speciellt, sa en märkbart rörd Victoria.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines stora lycka i Florida

Kronprinsessan Victoria kan se fram emot mer spännande upplevelser i Australien innan det är dags att besöka Nya Zeeland. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Nu väntar ytterligare två fullspäckade dagar i Canberra och Sydney och därefter bär det iväg till Nya Zeeland.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, 43, (M) är med på resan som syftar till att bredda och utveckla Sveriges relationer med de två länderna inom handel och politik.

LÄS MER: Nya planerna för prinsessan Estelle överraskar
LÄS MER: Hon är kvinnan som tog prins Harrys oskuld
LÄS MER: Victorias eleganta stilsuccé – imponerar igen

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen