Juan Carlos comeback efter sex- och korruptionsskandalen

Znyheter

Kanske en försoning trots allt kan nås.

Ex-kungen Juan Carlos lever i exil sedan alla skandaler med pengar och älskarinnor uppdagades.

Nu kommer signaler om att det spanska folket trots allt kan förlåta honom och låta den åldrige ex-monarken återvända till hemlandet.

[/caption]

Det var en spänd tid för det spanska folket när kung Juan Carlos, 83, tillträdde i november 1975. Den forne diktatorn Fransisco Franco hade avlidit och hans önskan var att efterträdaren skulle fortsätta styra Spanien på samma diktatoriska sätt som han gjort sedan sitt makttillträde 1939 ända till sin död i november 1975.

[/caption]

Men den unge Juan Carlos överraskade och gjorde klart att han ville införa demokrati viket var ytterst känsligt. Monarken lyckades dock med sitt uppsåt och efter fyra års förhandlingar blev Spanien en demokrati 1979.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines tråkiga beslut om framtiden

När skandalerna kring Juan Carlos exponerades blev stämningen med sonen kung Felipe mycket spänd.

Kung Juan Carlos har hyllats och prisats rättmätigt för sin unika roll i processen och hans hjältegloria blev inte mindre av det faktum att han agerade resolut i samband med ett kuppförsök från militären 1981.

För sju år sedan, 2014, abdikerade kung Juan Carlos och ersattes av sin son kung Felipe VI, 53. Kungen skulle få ta det lite lugnare på sin ålders höst – men sedan dess har allting gått utför för Juan Carlos.

Flera kontroverser kring jaktresor till Botswana och ett utsvävande liv med älskarinnor har fläckat bilden av honom och än allvarligare blev det då kung Juan Carlos kom att misstänkas för korruption och skattebrott i mångmiljonklassen.

LÄS MER: Efter skandalen: Han ersätter kungens sparkade kock

Juan Carlos hade också under lång tid varit otrogen med sin älskarinna Corinna Zu Sayn Wittgenstein.




Kungen lever numera i exil i Abu Dhabi för att slippa åtalas för korruption och skattebrott, han misstänks ha tagit emot mer än motsvarande 650 miljoner kronor av det saudiska kungahuset utan att betala skatt.

Pengarna ska ha överförts till ett konto i Panama och till Juan Carlos älskarinna Corinna Zu Sayn Wittgenstein, 57, och hennes ”stiftelse” i Schweiz.

De saudiska myndigheterna hävdar att det rör sig om en gåva men flera uppgifter pekar på att det är en bonus för ex-kungens roll när saudierna köpte det spanska snabbtåget AVE för sträckan Mecka–Medina. Misstankarna utreds i både Spanien och Schweiz.

LÄS MER: Sockersöta bilderna från prins Julians kungliga dop

Uppretade spanjorer demonstrerade mot den gamle ex-kungen och krävde republik i landet.

Ex-kung Juan Carlos har den senaste tiden börjat betala tillbaka pengar till de spanska myndigheterna, som ett slags försenad skatt. Men frågan är om det räcker för att kungligheten ska återfå sina undersåtars förtroende?

Kanske spanjorerna trots allt förlåter den förre monarken som spelat en så väsentlig historisk roll för landet.

En enkät som tidningen La Razon låtit göra visar att 57 procent välkomnar Juan Carlos tillbaka till sitt hemland, rapporterar Svensk Damtidning.

LÄS MER: Meghan Markle sjukligt besatt av prinsessan Diana

I nya undersökningar som gjorts visar det sig dock att spanjorerna vill ha tillbaka Juan Carlos, som gått i exil, till landet.

Och kanske än mer överraskande är att nära hälften av de tillfrågade (49,5 procent) inte anser att skandalerna kring Juan Carlos har skadat monarkin på lång sikt.

LÄS MER: Prinsessan Birgittas nya beslut – går sin egen väg
LÄS MER: Madeleines kärlekslycka efter maken Chris förvandling
LÄS MER: Drottning Margrethes sanslöst dyra utgifter kritiseras

[/caption]



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Senaste nyheter

Mer om Znyheter