Kronprinsessan Marys personliga tal ledde till tårar

Znyheter

Kronprinsessan Mary av Danmark är verkligen en jordnära och modern kunglighet.
En kvinna som inte bara flyttat från ena sidan av jordklotet till den andra, för kärlekens skull.
Hon har även visat hur det känns att ha mist sin mor i unga år.

[/caption]

Kronprinsessan Mary, 48, tog hela det danska folket med storm från dag ett. Och likt vår drottning Silvia, 76, mötte de sina kungligheter under ett olympiskt spel. Silvia år 1972 och Mary år 2000.

[/caption]

Kärleken övervinner allt, en mening som nu blivit en klassiker. Daniel Westling, 46, sa det i sitt tal på bröllopsmiddagen när han just blivit prins. Det ligger som grund även i denna vackra kronprinshistoria. Men med sig har Mary en stor sorg att bearbeta.

LÄS MER: Victorias viktiga och personliga tal hyllas

Kronprinsessan Mary är både älskad och beundrad av det danska folket.

Kronprinsessan Mary föddes och växte upp i Tasmanien i Australien. Båda hennes föräldrar kom dit från Skottland. Hon har både studerat juridik och handel.

Kronprins Frederik, 52, mötte sin älskade Mary under hans resa i Australien vid Olympiska spelen i Sydney 2000. Den 8 oktober 2003 eklaterades förlovningen och den 14 maj 2004 gifte de sig i Köpenhamns domkyrka.

Kronprinsessan har alltid uppfattats som en öppen och varm person. Med sitt jordnära och osjälviska sinne har det danska folket tagit henne till sitt hjärta.  Hon brinner för att stötta de svaga i samhället. Med facit på hand var det därför inte så konstigt, om än beundransvärt, att hon blev volontär i ”Det nationale sorgcenter” i Danmark.

Ett uppdrag hon tar på största allvar, vilket en kvinna insåg när hon ringde in om sin sorg och kronprinsessan Mary svarade.

LÄS MER: Carl Philips nya spännande designsatsning

Kronprinsessan Mary bär på en stor sorg som har kommit att prägla hennes liv.
Hennes egen fond, Maryfonden, arbetar bland annat med utanförskap, ensamhet och mobbing. Hennes styrka i att just vilja hjälpa andra kommer delvis från hennes egen historia.

Marys mor, Henrietta Donaldson, var endast 55 år när hon gick bort. Det var under en hjärtoperation som hon plötsligt avled, 1997. Kronprinsessan var då endast 25 år. Sorgen har varit tuff att bearbeta. Känslan att barnen aldrig fick träffa sin mormor har stundtals varit olidlig.

När det hände beskrev hon med sina egna ord som att hela världen rasade. Med tiden har hon kunnat smälta och bearbeta men framför allt acceptera sorgen. En sorg som måste få ta plats.

Med det i bagaget klev kronprinsessan Mary nyligen upp vid podiet och höll ett tal på en konferens arrangerad av organisationen Barn, ung och sorg, vilka hjälper unga att hantera sorgen efter en närstående gått bort.

LÄS MER: Prinsessan Birgitta lurad av fräck bluffmakare

Kronprinsessan Mary med prins Daniel under hennes och kronprins Frederiks besök i Stockholm 2017.

– Jag vet av egen erfarenhet att alla människor kan göra skillnad för en partner, en vän eller en familjemedlem i sorg. Vi kan hjälpa honom eller henne att märka, att den de har mist fortfarande är med dem, livet igenom. Den största rädslan hos många efterlevande är att man ska glömma den döda, fruktan för att den dödes utseende, röst, personlighet, egenskaper försvinner. Och det är större än smärtan att minnas. Det kan jag i alla fall minnas från min egen erfarenhet, då jag miste min mor, sa Mary.

Sedan kom tårarna. Och fast hon inte kunde stoppa dem fortsatte hon i en rörande avslutning.

– Hoppet är vändpunkten. Hoppet om att det är möjligt att få ett gott liv, hoppet om att man kan leva med sorgen som en del av livet. Men ingen ska behöva klara det på egen hand, alla behöver vänner, familj och andra efterlevande, som förstår.

LÄS MER: Victorias guddotter utsatt för pervers stalker
LÄS MER: Nytt skräckscenario för prinsessan Madeleine
LÄS MER: Efter sexskandalen: Kocken tvingas sluta hos kungen

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter