Efter skandalen: Kocken tvingas sluta hos kungen

Znyheter

Det har gått fort.
För en vecka sedan var han hyllad hovtraktör och chef för Operakällaren.
I dag står kungens kock vanhedrad och utan jobb.

[/caption]

Han gjorde det på egen begäran. Men sannolikt var det med vemod. Stefano Catenacci, 54, har arbetat på Operakällaren i 30 år och hade nog gärna fortsatt med det. Men nu blir det inte så.

[/caption]

Ibland kan det svänga fort. Samtidigt som upprepade saker sakta växer fram. En liten flirt och någon opassande kommentar kanske i undantagsfall kan få passera.

Men att en man, som dessutom är chef, trycker sitt könsorgan mot någon söt liten anställd flicka, var dröm varit att få arbeta på den kända restaurangen, måste ses som synnerligen allvarligt. När samma man även skickar så kallade dick pics till sina anställda – ja, där är gränsen passerad med råge.

LÄS MER: Skarpt läge – nu får Victoria ta över allt mer

Stjärnkocken Stefano Catenacci anklagas för sexuella trakasserier på Operakällaren.

Det var genom ett digert journalistiskt arbete som allt avslöjades. Och uppgifterna som kom fram var chockerande.

Ett stort antal anställda som arbetat under Stefano Catenacci vittnade detaljerat om vad som hänt på den anrika krogen. Anonyma så klart, rädda så klart, och alla med liknande berättelser.

LÄS MER: Drottning Elizabeth rustar för ny isolering

Stefano Catenacci var kocken som stod bakom maten under Victoria och Daniels bröllop 2010.
Alla dessa kvinnor har känt sig sexuellt trakasserade av den kända krögaren. De har blivit uppmanade, enligt uppgifter i ETC och Expressen, att delta på privata fester där de informerades att inte notera eller agera mot gästernas eventuella olämpliga beteenden.

Prislappen? Kanske 3500 kronor i dricks och en möjlighet att få medverka på nobelmiddagen. Ett stort steg i karriären.

Kvinnorna berättar även om hur de blev intryckta och tafsade på i hissen och hur Stefano Catenacci skickade sexuella bilder till deras mobiltelefoner där han påstås ha visat upp sitt erigerade könsorgan.

LÄS MER: Chris O’Neill tar avstånd hemma i lyxvillan

Efter de allvarliga anklagelserna tvingas Stefano Catenacci nu lämna uppdraget som hovtraktör.

Detta är allt annat än vad kungligt sigill ska stå för. Nu lämnar Stefano Catenacci både krogen Operakällaren och sitt uppdrag som hovtraktör med omedelbar verkan.

Samtidigt går kocken ut och ber om ursäkt. Stefano Catenacci hävdar att han nu ska rannsaka sig själv. Och han ber om förlåtelse. Men han hävdar samtidigt att han är oskyldig. Stjärnkocken väljer att skriva ett öppet brev som publiceras i DN.

LÄS MER: Kungens kock tar timeout efter sexanklagelser

– Jag tar dessa anklagelser på största allvar och vill från djupet av mitt hjärta be om ursäkt till de personer som upplevt att jag har betett mig på ett opassande sätt och missbrukat mitt ledarskap. Det har aldrig varit min avsikt att kränka eller förolämpa någon. Det finns all anledning för mig att reflektera över mitt agerande, skriver han i brevet.

– Jag vill tydligt säga att anklagelser om att jag skulle ha förgripit mig på medarbetare inte stämmer. Dessa påstådda händelser bestrider jag bestämt. De har inte ägt rum.

LÄS MER: Prinsessan Birgitta utsatt för fräck bluffmakare

Kungen tog anklagelserna  mo Stefano Catenacci på största allvar. Kungahuset har inte råd att förknippas med skandaler på det här sättet.

När DN bett om en intervju har han valt att avböja av hälsoskäl.

– De anklagelserna som riktas mot min klient som avser brottsliga handlingar är väldigt allvarliga och de avvisas, har Catenaccis juridiska ombud Hanna Lindblom, 50, tidigare sagt till DN.

Hon talar om ett mediedrev med osanning.

Hovet ser däremot mycket allvarligt på de skandaluppgifter som Stefano Catenacci beskylls för.

– Om uppgifterna stämmer tycker jag hans agerande är det enda rätta, personen har ett stort eget ansvar i denna historia, meddelar informationschefen Margareta Thorgren, 57.

LÄS MER: Stor sorg efter pop-prinsens plötsliga död

Stefano Catenacci med sin gode vän Micael Bindefeld på ett kändiskalas.

Efter anklagelserna mot den tidigare så högt aktade restaurangmannen har flera andra kända krögare valt att ta avstånd från Stefano Catenacci och det han anklagas för.

De vill med andra ord rena branschen och göra arbetsplatserna bättre för sina kvinnliga medarbetare.

LÄS MER: Därför syns prinsessan Madeleine så lite
LÄS MER: Hovets drastiska krisåtgärder för Victoria
LÄS MER: Victoria och Daniels plötsliga coronabesked

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter