Kungens kock tar time out efter sexanklagelser

Znyheter

En aktad yrkesman anklagas nu för sextrakasserier på arbetsplatsen, Operakällaren
Stjärnkocken Stefano Catenacci är i blåsväder efter att en rad kvinnor påstår att han gjort olämpliga sexuella närmanden.
Nu tar kungens kock time out.

[/caption]

Det kommer som en total överraskning för många som nu chockas över vad de får höra. En aktad man som arbetar i ett av de bästa köken i Sverige och som lagat åtskilliga middagar för det svenska kungahuset anklagas nu enligt Dagens ETC och Expressen för att ha sextrakasserat unga kvinnor i åratal.

[/caption]

Familjen Catenacci har byggt upp ett imperium. Själva Nobiskoncernen omsatte 794 miljoner kronor förra året. En koncern som Stefano Catenacci, 54, är delägare i.

Stefano Catenacci var underbarnet från Hägersten som gjorde en raketkarriär. 1996 tog han över Operakällaren efter Werner Vögeli. Redan två år senare fick restaurangen en stjärna i Guide Michelin. En stjärna som de lyckades behålla till 2010.

LÄS MER: Victorias starka oro efter kungens tuffa beslut

Stefano Catenacci med prins Carl Philip under ”Årets kock”.

Den försynte, nästan blyge lilla mannen fick äran att ansvara för maten på kronprinsessan Victoria, 43, och prins Daniels, 47, bröllop 2010. Två år senare blev han utnämnd till hovtraktör av kung Carl Gustaf, 74.

Men ingen utomstående visste vad som pågick innanför Operakällarens väggar. Däremot var hans udda beteende allmänt känt bland kökspersonal och servis. Men ingen sa något.

Dagens ETC har gjort ett digert arbete där man bland annat intervjuat före detta anställda och även några som fortfarande arbetar kvar. Resultatet är skrämmande. Att arbeta i ett restaurangkök är fortfarande en mansdominerad värld.

Inom restaurang handlar mycket om hierarki. Visa vad du går för och du kan klättra och komma långt. Lite så beskriver de flickor och kvinnor som har blivit intervjuade. Inget konstigt men när det handlar om att bli tagen på brösten eller acceptera dick pics i telefonen för att kanske få arbeta på nobelmiddagen har det gått överstyr.

LÄS MER: Hovets drastiska krisåtgärder för Victoria

Stefano Catenacci med sin vän Micael Bindefeld på ett kändiskalas.
Efter ETC:s avslöjande gjorde även Expressen en artikel baserat på uppgifterna, allt för att få en egen uppfattning.

Deras undersökande journalistik bekräftar bilden.

– Man kunde stå i hissen med honom när han plötsligt närmade sig. Ställde sig nära, luktade. Och sedan slickade en på halsen, säger en kock som vill anonym.

– Det var ”allmänt känt” och skedde inför öppen ridå i den annars så pampiga byggnaden, berättar hon.

LÄS MER: Därför syns prinsessan Madeleine så lite

Stjärnkocken Stefano Catenacci lagade bröllopsmiddagen till Victoria och Daniel 2010.

Men sextrakasserierna slutade inte när hon hade stämplat ut. Under kvällarna rörde det sig om sms i både text och bild.

– Ja, det var ju bilder på könet som han skickade. På när han hade stånd.

Även till Dagens ETC har flera kvinnor sagt att de mottagit så kallade dick pics från Stefano Catenacci. Tidningen uppger dessutom att de tagit del av ett tvåsiffrigt antal nakna helfigursfoton och foton på hans kön som skickats till anställda.

Enligt tidningen kan de bekräfta att meddelandena skickats från Stefano Catenaccis telefonnummer. Det har även förekommit sexuppmaningar på privata tillställningar, exempelvis när Stefano fyllde 50 år.

Då valdes personal ut inte på grund av kompetens utan på utseende och villighet. I klarspråk, förklarar en anonym uppgiftslämnare, betydde det att man inte skulle ställa till med en scen ifall någon tog en på rumpan, på brösten eller blev ”allmänt äcklig och full”. Att acceptera läget och jobba på festen kunde ge 3500 kronor i dricks.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines nya supergulliga bild med barnen

Det var innanför anrika restaurangen Operakällaren som de påstådda sextrakasserierna ägde rum.

Frågan är hur det svenska kungahuset kommer att ställa sig till detta? Hovets informationschef Margareta Thorgren, 56, säger att de följer utvecklingen.

– Jag har tagit del av artikeln och de uppgifter som framkommer där, och självklart ser vi väldigt allvarligt på vad som skrivs i artikeln, säger hon till Expressen.

På frågan om hon talat med den tilltalande Stefano svarar hon:

– Nej, det har vi inte, utan det här är uppgifter som kommer via en artikel alldeles nyligen. Gällande personen i fråga så får vi, liksom många andra, följa händelseutvecklingen.

LÄS MER: Silvias stora sorg – förlorade mannen som betydde allt

Kungen utsåg Stefano Catenacci till hovtraktör 2012. Nu återstår det att se hur monarken agerar efter de allvarliga anklagelserna om att hans kock sextrakasserat sin egen personal.

Stefano Catenacci har efter ett personalmöte nu tagit time out från Operakällaren. Han förnekar samtliga anklagelser.

LÄS MER: Stor sorg efter pop-prinsens plötsliga död
LÄS MER: Nya bilden på Harry och Meghan – en dyr historia
LÄS MER: Prinsessan Madeleines tuffaste tid någonsin

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter