Kronprinsessan Victoria på känslosamma ceremonin

Znyheter

Vilket härligt uppdrag för kronprinsessan Victoria.

Kungligheten delade ut Astrid Lindgren Memorial Award till bildkonstnären Eva Lindström.

Det var känslosamt under prisceremonin.

[/caption]

För kronprinsessan Victoria, 44, var speciellt att få dela ut året Alma-pris. Genom åren träffade hon Astrid Lindgren flera gånger och både prinsessan Estelle, 10, och prins Oscar, 6, är uppväxta med de fina sagorna och berättelserna.

[/caption]

Kronprinsessan hade nöjet att få förära bilderbokskonstnären Eva Lindström, 70, med Astrid Lindgren Memorial Award (Alma) vid en fin ceremoni på Stockholms konserthus, skriver kungahuset på sin hemsida.

LÄS MER: Kungaparets spännande resa i Storbritannien

2022 års ALMA-pristagare Eva Lindström och kronprinsessan Victoria efter måndagskvällens prisutdelning av Astrid Lindgrens minne, ALMA-priset, på Konserthuset i Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vid ceremonin närvarade även kulturminister Jeanette Gustafsdotter, 56, som har haft det lite motigt den sista tiden. Hon har ju fått stark kritik i rollen som statsråd vid flera tillfällen.

Priset instiftades av regeringen år 2002 efter att Astrid Lindgren gått bort, 94 år gammal. Varje år delas Alma-priset ut till en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen.

Det är ett rejält pris – hela fem miljoner kronor fick Eva Lindström vilket innebär att priset är världens största i sitt slag.

LÄS MER: Carl Philips viktiga roll i det spända världsläget

Kronprinsessan Victoria var strålande vacker i sin svarta blus och färgglada kjol. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bilderbokskonstnären Eva Lindström har haft en diger produktion och hon har givit ut inte mindre är 35 bilderböcker. Dessutom har hon varit en flitig illustratör till en mängd andra böcker.

Det är en jury med tolv ledamöter som utser pristagaren. Det är Kulturrådet som har till uppgift att administrera priset.

Kronprinsessan Victoria hade en nära relation till Astrid Lindgren och hon älskar alla sagorna. En kärlek som hon har fört vidare till sina barn. Det är en vanlig kvällsrutin på Haga slott med lite högläsning ur böckerna om Emil, Pippi eller Bröderna Lejonhjärta.

Det råder inget tvivel om att Eva Lindström är en synnerlig välförtjänt pristagare.

LÄS MER: Victorias härliga kakresa med prins Daniel

Kronprinsessan Victoria fick fina blommor under kvällen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Juryns vackra formulering lyder enligt följande:

”Eva Lindströms gåtfulla bildvärld är i ständig förvandling. Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?”

Kronprinsessan var påtagligt berörd under prisutdelningen, det gick inte att ta miste på att det betyder mycket för henne att få föra minnet och arvet av Astrid Lindgren vidare.

LÄS MER: Meghan Markles nya smäll – nu kastas hon ut
LÄS MER: Kronprinsessan Victorias nya plikt – ett tufft uppdrag
LÄS MER: Drottning Margrethes stora sorg på födelsedagen

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter