Kungen märkbart rörd när han hedrade veteranerna

Kungafamiljen

En vacker och högtidlig ceremoni.

Kung Carl Gustaf och prins Carl Philip hedrade krigsveteraner och civila som har deltagit i fredsbevarande och humanitära insatser runtom i världen.

De bägge kungligheterna var märkbart berörda.

[/caption]

Både kung Carl Gustaf, 76, och hans son, prins Carl Philip, 42, är mycket engagerade i försvarsmakten.

[/caption]

Prins Carl Philip har inte hunnit lika långt som pappa kungen men den unge kungligheten har nu uppnått majors grad medan vår konung är general.

LÄS MER: Prins Joachims elaka utspel mot drottning Margrethe

Kung Carl Gustaf och prins Carl Philip under Veterandagen på Djurgården i Stockholm.

Det går inte att ta miste på att både far och son tycker om att verka i det militära där de blir behandlade som jämlikar av sina kolleger i uniform.

Därför kändes det nog lite extra när kungen och prins Carl Philip närvarade vid högtidlighållandet av Veterandagen.

Veteranddagen instiftades av regeringen 2010 och två år senare fick dagen statsceremoniell status. Sedan 2018 är Veterandagen även allmän flaggdag och det var strålande sol när vår monark och prinsen deltog i ceremonin vid veteranmonumentet på Djurgården i Stockholm.

LÄS MER: Överraskande önskemålet i prins Philips testamente

Kung Carl Gustaf delade bland annat ut medalj till William Stålhök.
Kung Carl Gustaf lade ner en krans till alla de svenskar som har stupat i fredens tjänst på olika missioner runt om i världen.

Minnesmonumentet som är döpt till ”Restare” är placerat intill Sjöhistoriska museet på Djurgården. Det uppfördes på direkt uppdrag av regeringen och monumentet finns till både för officiella ceremonier av olika slag och anhörigas privata minnesstunder.

Det var 2013, på Veterandagen, som det invigdes av kungen och det uppskattade monumentet ligger mycket naturskönt invid Djurgårdskanalen.

LÄS MER: Prinsessan Sofias mystiska frånvaro väcker frågor

Kung Carl Gustaf hedrade veteranerna vid veteranmonumentet ”Restare”.

”Restare” är skapat av konstnären Monika Larsen Dennis, 58.  Hon vann en tävling kring det nya monumentet efter att juryn, med representanter från bland annat Statens konstråd, Försvarsmakten och Kungliga Djurgårdens förvaltning, fallit för den pampiga skulpturen.

Årets Veterandag var speciell på flera sätt då kungen även medaljerade åtta veteraner. De fick förtjänstmedalj i silver, medalj för sårad i strid och förtjänstmedalj i silver (utan svärd).

Riksdagens talman, försvarsministern, överbefälhavaren och ordföranden i Sveriges veteranförbund var på plats med kung Carl Gustaf och prins Carl Philip.

LÄS MER: Drottning Silvias tuffa kamp mot sjukdomen

Prins Carl Philip är major vid försvarsmakten och deltog också han i högtidligheterna.

För den unge prinsen väntade ytterligare plikter på eftermiddagen då han fortsatte högtidlighållandet genom att besöka Berga örlogsbas – där prinsen före övrigt gjorde sin värnplikt.

Livgardets dragonmusikkår, Arméns musikkår, sångerskan Jill Johnson, 48, och flera andra fältartister bjöd på underhållning i samband med eftermiddagens festiviteter.

I över 60 år har Sverige bidragit med personal, civil och militär, i FN:s insatser i en stor del av världen och sammanlagt över 80 000 svenskar har deltagit.

LÄS MER: Nya superfina bilderna på Oscar och Estelle
LÄS MER: Prins Harrys brutala attack mot pappa Charles
LÄS MER: Så klurigt firade Victoria gudsonen på stora dagen

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen