Kungens comeback – första bilden efter hjärtoperationen

Kungafamiljen

En fröjd att se honom igen.
Kung Carl Gustaf har gjort sitt första offentliga framträdande efter hjärtoperationen.
Vår monark gjorde succé i Västerås.

[/caption]

Han är tillbaka och det med besked. Kung Carl Gustaf, 76, och drottning Silvia, 79, anlände till Västerås som en del av 50-årsfirandet av monarkens trontillträde.

[/caption]

Kungaparet anlände med tåg till Västerås centralstation där landshövding Johan Sterte, 63, med hustru Marie Sterte, 59, tog emot.

LÄS MER: Prins Harry och Meghans fräcka kupp chockar i USA

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer med tåg till Västerås centralstation. Bild: Fredrik Sandberg/ TT

Konungen var elegant klädd i en lång och värmande rock med en matchande hatt.

Glada västeråsare hade gått man ur huse för att ta emot kungaparet. Det var kungens första större officiella framträdande efter hjärtoperationen.

Kungen såg både pigg och glad ut när han vinkade till folket under promenaden.

Hemvärnets Musikkår Västmanland ledde kortegen som promenerade mot Västerås Konserthus. Efter drygt 20 minuter anlände man till det fina konserthuset som västeråsarna med rätta är så stolta över.

LÄS MER: Skarpa varningen till Chris efter Madeleines besked

Kungen såg mycket pigg ut efter sin hjärtoperation. Bild: Fredrik Sandberg/TT




I konserthusets stora sal väntade ett jubileumsevenemang. Konferencier var Niklas Hjulström, 61, från Västmanlands teater och evenemanget var gratis för allmänheten som dock hade varit tvungna att boka platsbiljett.

Musik framfördes av Västerås Sinfonietta och Hemvärnets musikkår Västmanland och dessutom höll landshövding Johan Sterte ett uppskattat tal.

Därefter fick kungen och drottningen se ett utdrag ur Västmanlands Teaters ”ASEA – Här kommer framtiden!” – en föreställning som sträcker sig över hundra år.

Föreställningen skildrade ett häpnadsväckande entreprenörskap och teknisk utveckling men även livsöden och arbetarkamp.

LÄS MER: Blixtskilsmässan som chockar kungafamiljen

Det måste kännas riktigt härligt för drottning Silvia att kungen är tillbaka på banan igen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sedan var det dags för kungen att jubileumstala och det rådde ingen tvekan om att vår monark var glad över att återigen få börja arbeta.

Publiken bjöds även på en dansföreställning av gruppen DraóThea som är en daglig verksamhet inom LSS som gör produktioner inom scenkonst.

Därefter var det dags för Mikael Sundquist, vd för Länsförsäkringar Bergslagen och arkitekt Johnnie Pettersson att tillsammans med konstnären Jesper Nyrén, 43, berätta om utvecklingen av kvarteret och man presenterade även en plakett och konstverk för att bevara minnet av 50-årsjubiléet av kungens trontillträde.

Sedan var det dags för lunch – men först blev det ännu en promenad för kungaparet.

LÄS MER: Prins Carl Philips mobbare ångrar sig efter attacken

Många kom för att titta på kungen som tillfrisknat efter sin vistelse på sjukhuset. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Under promenaden från konserthuset till Västerås slott genom Vasaparken berättade historiker Niklas Ulfvebrand, 41, om parken, statyn och den historiska kopplingen.

På slottet väntade en länslunch där man serverade Västmanlands länsmåltid; grön ärtsoppa med dillfärserad Mälargös. I den varma ärtsoppan serverades en rullad av dillfärserad gösfilé.

På toppen var det strössel av specialrökt fläskkarré från Nibble Gårdsgris och en örtolja gjord på rapsolja från närområdet med säsongens blandade örter.

Efter lunchen fortsatte programmet med ett besök på Västmanlands läns museum där man visar en regional fotoutställning: ”Jubileumsutställning Carl XVI Gustaf – 50 år för Sverige.”

LÄS MER: Kung Charles utsträckta hand till Harry efter jättebråket

Drottning Silvia var lika strålande vacker som alltid. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Länsmuseichef Jennie Schaeffer, 47, och pedagog Hilma Persson, 29, visade kungaparet den regionala fotoutställningen, delar av den ordinarie verksamheten och en specialframtagen utställning som heter ”Kunglig manlighet och mode – från blänkande prakt till diskret kostymmakt” viket kändes extra passande den här dagen då kungen var så stilig.

Strax efter klockan femton var kungaparets besök i Västerås över och man åkte kortege till tågstationen för hemfärd till Stockholm och Drottningholms slott.

Det gick inte att ta miste på att kungen var glad över att vara tillbaka.

LÄS MER: Prins Oscars härliga födelsedag med familjen
LÄS MER: Drottning Silvias okända kändisväninna träder fram
LÄS MER: Danske modellprinsens revansch efter tuffa tiden

[/caption]





Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen