Kungens egna ord efter hjärtoperationen: "Är sliten"

Kungafamiljen

Kungen har suttit på tronen i 50 år.
Och jobbet tar på krafterna.
Efter sin hjärtoperationen berättar regenten nu om hur han mår.

[/caption]

Det är en beundransvärd bedrift. I år har det snart gått 50 år sedan kung Carl Gustaf, 76, kröntes och blev Sveriges regent.

[/caption]

Kungen är Sveriges genom tiderna längst regerande monark och 50-årsjubileet ska firas och det rejält.

LÄS MER: Camilla Parker Bowles stora livsförändring

I år firar kungen 50 år på tronen. Med anledning av jubileet offentliggjordes ett nytt porträtt av regenten. Bild: Thron Ullberg/Kungahuset

Kungaparet är bland annat ute på sina länsresor och ska innan året är över ha besökt landets samtliga 21 län. Fyra är redan avklarade och fram till den 7 september ska resten klaras av.

Det innebär mängder med resor och som tur är har kungen hälsan i behåll. Många blev ju en aning oroade när hovet gick ut och berättade att hans majestät skulle operera sig i hjärtat.

”På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet. Efter ingreppet rekommenderas en tids stillhet. Detta medför att Kungens planerade åtaganden mellan den 20 februari och den 3 mars flyttas fram till senare i vår. Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan”, skrev man i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Drottning Silvias fasa efter otäcka anklagelser i stiftelsen

Kung Car l Gustaf har regerat längst av Sveriges samtliga regenter. Bild: TT.
Som tur var avlöpte operationen väl och efteråt unnade sig kungaparet en två veckor lång semesterresa till Seychellerna i Indiska oceanen.

Väl hemma igen vilade kungen inte på hanen utan begav sig på nytt ut på sina länsresor.

I Jämtland berättade kungen bland annat hur han traditionsenligt ska fira påsk i kungafamiljens stuga i Storlien.

– Som ni kanske vet har drottningen och jag en särskild koppling till Jämtland genom fjällstugan i Storlien. Den har varit i familjens ägo sedan 1932 och mina föräldrar var där många gånger. Det var också där som våra barn lärde sig att uppskatta vintersporter – och nu åker våra barnbarn skidor i samma backar, sa han till SVT.

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria chockad av morddrama

Under ett besök i Jämtland berättade kungen att han kan känna sig sliten, men att han alltid siktar in sig på framtiden. Bild: TT

Radio Jämtland fick också en pratstund med kungen och tog upp de 50 år som monarken suttit på tronen.

Och kungen bekräftade det som många trodde. Visst tar jobbet som regent på krafterna.

– Jo tack det känns ungefär som efter ett elitlopp kan jag tänka mig, 50 år då är man lite sliten sådär men man ser på framtiden och går in för nästa tävling. Det gäller att hålla sig igång man ger ju aldrig upp i spåret eller hur och det gör inte jag heller.

LÄS MER: Så mycket kostar prinsessan Madeleines stora lyxrenovering
LÄS MER: Prins Harry vräkt – tvingas bo i gästrummet hos vännerna
LÄS MER: Prinsessan Sofias nya lyxiga outfit – chockpriset överraskar

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen