Nu tvingas de tänka om.
Kung Carl Gustaf vägrade ge besked om han skulle komma på Nobelprisutdelningen.
Då tvingades Nobelstiftelsen att backa från sitt beslut att bjuda in Rysslands ambassadör.
[/caption]
Nobelstiftelsen meddelade igår att man återgår till sin tidigare praxis och bjuder in alla ambassadörer som verkar i Sverige till utdelningen av Nobelpriset.
[/caption]
Det innebär att Rysslands, Vitrysslands och Irans ambassadörer återigen var välkomna till prisutdelningen i Konserthuset vid Hötorget i Stockholm.
LÄS MER: Kungen i sorg över prinsessan Désirées svåra sjukdom
Kung Carl Gustaf, 77, brukar vara prisutdelare men nu hotade monarken med att inte komma.
Kungahuset reagerade med stor förvåning på det minst sagt överraskande och kontroversiella beskedet. Och kungen lät meddela att han kanske skulle utebli.
Hovet avslöjade att kungen ännu inte bestämt sig om statschefen överhuvudtaget skulle medverka, rapporterar Ekot, skriver Expressen.
LÄS MER: Efter storbråket med Chris: Madeleines plötsliga besked
Dessutom har flera partiledare redan låtit meddela att de inte kommer. Riksdagens talman, Andreas Norlén, 50, hade under gårdagen ännu inte bestämt sig.
Statsminister Ulf Kristersson, 59, (M) säger i likhet med kungen att han är förvånad över beslutet.
Partiledarna Muharrem Demirok, 46, (C), Märta Stenevi, 47, (MP), och Nooshi Dadgostar, 38, (V) och Johan Pehrson, 55, (L) tänker inte dyka upp och visa sig tillsammans med den ryska ambassadören.
LÄS MER: Victoria och Daniel lämnar Haga – flyttar in i nytt lyxhus
Enligt Ekot avvaktade kungen ”vad som händer de kommande dagarna”. Det dröjde dock bara en knapp timme efter kungens besked som Nobelstiftelsen lät meddela att man ändrat sig.
Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen, 54, har tidigare sagt att det är bra att bjuda in stater som ”behöver höra hur viktigt det är med demokrati och mänskliga rättigheter”.
– Vi vill inte vara en politisk aktör, sa han till Sveriges Radio.
Det argumentet var det dock inte många som köpte.
Flera medlemmar i Svenska akademien var ytterst kritiska, däribland Per Wästberg, 89, som dock lät meddela att han kommer vara på plats för att ”stötta” litteraturpristagaren.
LÄS MER: ÖB:s nya kärlek: Så förförde kvinnan den gifte Micael Bydén
Om kungen uteblivit vore det en sensation och därför tvingades Nobelstiftelsen till att tänka om.
Dock har kung Carl Gustaf fortfarande en del att fundera på själv kring kriget i Ukraina.
Hovet har fått hård kritik för att man låter Marabou fortsätta som kungliga hovleverantörer samtidigt som chokladtillverkaren står på Ukrainas sanktionslista.
LÄS MER: Victoria och Daniels stora glädje efter babybeskedet
Företaget som äger Marabou har verksamhet i Ryssland och betalar skatt som går till Vladimir Putins, 70, olagliga anfallskrig.
Hovet har via biträdande informationschefen Johan Tegel, 39, låtit meddela att man ”funderar” och att man ska besluta sig kring Marabou till hösten.
Nu är det hög tid för kungen att sätta ned foten och visa att han bryr sig om de kvinnor, barn och män som dagligen slaktas i Ukraina.
Kungen lär tvingas agera mot Marabou nu när han visat sig på styva linan mot Nobelstiftelsen.
LÄS MER: Raseriet mot Madeleines okända lyxliv i Sverige: ”Mår illa”
LÄS MER: Så charmade SVT-kvinnan prins Daniel – mitt under intervjun
LÄS MER: Kungen indragen i våldtäktsbråk med Silvias nära vän