Kungen indragen i våldtäktsbråk med drottning Silvias nära vän

Kungafamiljen

Kungen är indragen i ett infekterat bråk.
Det är drottning Silvias vän som kopplar ordet ”våldtäkt” till regenten när han attackerar en kvinnlig kollega.
Vännen blir i sin tur beskylld för att fara med osanning.

[/caption]

Av: Jennifer Erixon | Bilder: TT | Publicerad: 2023-08-20

Han beskriver sig själv som drottning Silvias, 79, vän och har i sin roll som journalist stått kungafamiljen nära under flera år.

[/caption]

Nu är hovexperten Roger Lundgren, 46, aktuell med den nya boken ”Kungen 50 år på tronen”.

LÄS MER: Kungens hemliga krav – ville ha känd tv-man på sin fest

Kungen har blivit indragen i ett storbråk med drottning Silvias nära vän. Bild: Christine Olsson/TT

I sin skildring tar författaren bland annat upp kungens något komplicerade förhållande till media.

Som många minns blev det stor kalabalik i början av året när regenten uttalade sig i dokumentären ”Sveriges sista kungar” om att han tyckte det var fel att tronföljden ändrades retroaktivt så att prins Carl Philip, 44, inte blev tronföljare.

– Det blev ett himla liv, men det som inte framkommit är att under intervju nummer två betonade kungen vilken stor resurs Victoria alltid har varit. Det klipptes bort, säger Roger Lundgren i Aftonbladet.

LÄS MER: Raseriet mot Madeleines okända lyxliv i Sverige: ”Mår illa”

Det är drottning Silvias vän, hovexperten Roger Lundgren, som attackerar sina kollegor i en intervju med Aftonbladet. Bild: Pär Levander
Roger Lundgren fortsätter att kritisera dokumentären:

– Kungen har svårt att uttrycka sig ibland och uttalade sig främst om att han tyckte det var konstigt att ändra i tronföljden retroaktivt. Att klippa bort uttalandet om Victoria gör inte saken bättre.

Hovexpertens uttalanden får dokumentärfilmaren Göran Ellung, 70, att reagera. Han menar att Roger Lundgren far med osanning och att det som drottning Silvias vän påstår inte stämmer:

– Det är helt fel. Efter intervju nummer ett ville man från informationsavdelningen att jag skulle ställa några frågor så att kungen fick uttala sig positivt om kvinnlig tronföljd, men det hade han ingen lust till, säger Göran Ellung.

LÄS MER: Här festar drottning Silvia loss med väninnan på hemlig resa

Roger Lundgren talar om ”själslig våldtäkt” när han beskriver Karin af Klintbergs dokumentär om kungen. Bild: Pontus Lundahl/ TT

Hovet ville under den andra intervjun att kungen skulle uttrycka sig positivt om kronprinsessan Victoria.

– De sa att Victoria riskerade att ta illa vid sig annars. Men kungen valde att uttrycka sig likadant vid den andra intervjun. Med tillägget att han tyckte att Victoria var engagerad och känner ansvar redan nu. Vilket finns med i filmen. Han hade ett budskap och ville väldigt gärna framföra det, säger Göran Ellung och fortsätter:

– Jag har inte tagit bort något där kungen säger något positivt om kronprinsessans arbete.

LÄS MER: Efter sjukdomen: Kungens systrar orkar inte fira sin bror

Journalisten och dokumentärfilmaren Karin af Klintberg ifrågasätter hur Roger Lundgren uttrycker sig. Bild: Christina Kronér/TT

Roger Lundgren nöjer sig inte med att öppet kritisera Göran Ellung.

Drottning Silvias vän attackerar även journalisten Karin af Klintberg, 50, och hennes dokumentär ”Kungen” som hade biopremiär tidigare i år.

– Någon recensent skrev att det var en själslig våldtäkt. Och det är i vissa stycken jobbigt att se hur hur hon försöker få honom att kramas och går lite för nära, säger Roger Lundgren som menar att af Klintberg inte behöver tänka på att ”träffa kungen igen”.

– Det finns en trötthet och en utmattning inom familjen, man tycker ”det har varit för mycket om oss i media”, säger Roger Lundgren som är av uppfattningen att det kommer bli svårare för media att få intervjuer med kungligheterna efter Karin af Klintbergs film.

– Ja, det är min känsla, han har ställt upp i alla år, men det här blir inte bra.

LÄS MER: Här tar kungen avstånd från Putin och hans sadistiska krig

Att bli indragen i Roger Lundgrens våldtäktsbråk kan inte vara särskilt uppskattat av vår regent. Bild: Anders Wiklund/TT

Roger Lundgrens sätt att recensera och kritisera sina kollegor får mothugg av Karin af Klintberg som bland annat ifrågasätter hur han använder ordet våldtäkt.

– Begreppet ”själslig våldtäkt” är ett kraftuttryck som jag själv skulle vara försiktig med att använda och jag har svårt att tro att kungen, hovet eller för all del publiken skulle hålla med om den ganska underliga tolkningen, skriver hon i ett mail till Aftonbladet där hon fortsätter:

– Jag har efter filmpremiären fått förnyat förtroende från hovet, och fått göra ännu flera inspelningar och intervjuer med kungen. Det blir en tv-serie i tre delar som kommer sändas på SVT i höst.

LÄS MER: ÖB:s nya kärlek: Så förförde kvinnan den gifte Micael Bydén
LÄS MER: Victoria och Daniel lämnar Haga – flyttar in i nytt lyxhus
LÄS MER: Madeleine i vilt bråk med Chris på fest: ”Hon blir förödmjukad”

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen