Så festligt firas kungen på sin 75-årsdag

Znyheter

Vilket jubileum, vår kung fyller 75 år.
Det ska firas om än i en nedbantad version.
Under förmiddagen hölls en mindre officiell mottagning och senare kommer kungafamiljen att ansluta.

[/caption]

Av: Josephine Edelskog | Bilder: TT | Publicerad: 2021-04-30

I år firas kungen på det kungliga slottet i Stockholm. Tanken var att det skulle bli ett storslaget kalas. Han fyller ju hela 75 år. Men som med alla andra högtider har pandemin satt käppar i hjulet. Men självklart kommer han att hyllas.

[/caption]

På förmiddagen hölls en mindre födelsedagsmottagning. I prinsessan Sibyllas våning tog jubilaren emot talmannen, statsministern, landshövdingarnas doyenne, ordföranden i Sveriges kommuner och regioner samt riksmarskalken.

LÄS MER: Kungen avslöjar – detta är det bästa jag vet!

Kungen firades på slottet med uppvaktning.

Statsminister Stefan Löfven, 63, överlämnade ett gipsporträtt föreställande kungen själv. Den får dock en kort tid i hans ägo. Porträttet ska sedan hamna i Riksdagshuset.

Klockan 12 sköt Försvarsmakten salut för konungen. Detta skedde från Skeppsholmen i Stockholm, Kungshall i Karlskrona, Skansen Lejonet i Göteborg, Kusthöjden i Härnösand samt Kvarnängen i Boden.

I vanliga fall är det tradition att Försvarsmakten även firar kungen på slottets yttre borggård. Men det är inställt i år. Istället träffade representanter från Försvarsmakten kung Carl Gustaf på kungliga slottet. Det blev en mindre uppvaktning.

LÄS MER: Drottning Elizabeths comeback efter begravningen

Här uppvaktas kungen av statsminister Stefan Löfven och vice talman Åsa Lindestam.
När kungens familj ansluter under eftermiddagen har man ordnat med länk över Atlanten. Då ska prinsessan Madeleine, 38 och barnbarnen prinsessan Leonore, 7, prins Nicolas, 5, och prinsessan Adrienne, 3, gratulera kungen. Allt är noga riggat så de kan få den bästa kvalitén på sändningen.

– Det är klart att prinsessan Madeleine vill fira sin far, precis som övriga syskon. Men med teknikens hjälp går det att genomföra digitalt, säger Margareta Thorgren, 57, till Svensk Dam.

Prinsessan Madeleine har inte varit hemma på 1,5 år. Men nu har hon fått sin första spruta kan hon äntligen börja planera att resa hem.

LÄS MER: Hovets smarta pr-kupp med kungen gjorde succé

Senare under kvällen väntar ett festligt födelsedagskalas för kungen som drottning Silvia arrangerat.

Den övriga familjen förväntas dyka upp vid firandet. Hovet vill betona att det blir under kontrollerade former efter alla tänkbara restriktioner och bara med de närmaste.

Kronprinsessan Victoria, 43, prins Daniel, 47, prins Carl Philip, 41, och prinsessan Sofia, 36, har som bekant redan haft covid-19. Dessutom har Victoria och Daniel fått sin första spruta.

Det kommer trots allt bli en härlig familjefest, nu när de äntligen kan träffas. Därför väntas kronprinsessan Victoria och prins Daniel med barnen prinsessan Estelle, 9, och prins Oscar, 5, vara med i firandet. Precis som prinsessan Sofia tillsammans med prins Carl Philip och deras barn prins Alexander, 5, prins Gabriel, 3, och nyfödda lilla prins Julian ansluta.

LÄS MER: Prins Williams och Harrys efterlängtade försoning

Kungen uppvaktas av Flygvapnet ovanför Stockholms slott.

Så vad är det då han önskar sig? Jo, hans största önskan är att man skänker pengar till Stadsmissionen.

– Deras verksamhet ligger kungen varmt om hjärtat, och med insamlingen hoppas kungen att Stadsmissionerna får möjlighet att hjälpa fler behövande runtom i Sverige, meddelade hovet.

Det kan verka konstigt att han inte väljer sin frus, drottning Silvias, 77, projekt Childhood. Men i detta fall väljer han att gå på samma linje som sin äldsta dotter.

Kronprinsessan Victoria, 43, har under pandemin engagerat sig extra mycket i just den organisationen. Hon valde bland annat att hjälpa till som volontär och packa matlådor hos Stockholms stadsmission.

Allt om Kungligt höjer våra glas för kungen som suttit på tronen i 47 år – skål och grattis!

LÄS MER: Kungen avslöjar stora sorgen i en unik podcast
LÄS MER: Drottning Margrethes flärdfulla tågresa med sin syster
LÄS MER: Galen kvinna tog sig in i prins Andrews privata hem

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter