Kungen avslöjar – detta är det bästa jag vet!

Znyheter

Ingen lär ha undgått att kung Carl Gustaf gjort podcast-debut.
En vecka innan 75-årsdagen bjuder han på en öppenhjärtig intervju.
Där avslöjar monarken mycket om sitt och drottningens privatliv.

[/caption]

Kungens, 74, podcast-medverkan i Kristoffer Triumfs, 47, ”Värvet” har blivit en stor snackis. Bland annat berättar regenten om sina fantastiska semestrar som han och drottning Silvia, 77, haft i Frankrike.

[/caption]

Kungen fick ärva ett hus på Franska Rivieran och villan har även blivit ett sommarparadis för barnen, främst prins Carl Philip, 41, och prinsessan Sofia, 36.

– De första åren åkte vi från punkt a till punkt b, från Stockholm till Sainte-Maxime då, där vi har ärvt huset av prins Bertil. Men med åren har vi börjat ta större och större omvägar och vi tar längre och längre tid på oss, och stannar över på olika platser i Europa, berättar han i podcasten.

LÄS MER: Prins William och Harrys efterlängtade försoning

Kungen låter sig intervjuas i en podcast innan sin 75-årsdag.

– Vi söker upp olika vackra slott, borgar, utsikter, vingårdar eller vad man nu kan hitta. Och ibland hamnar vi på ställen där vi inte riktigt vet var vi är.

– Själva resandet har faktiskt blivit den stora delen. Att ligga på en strand och sola, det klarar man inte av i vår ålder, jag bara bränner mig och det är väldigt onyttigt också har vi lärt oss, säger kungen.

LÄS MER: Kungen avslöjar den stora sorgen i en unik podcast

Kungen berättar bland annat om prins Philip i podcasten ”Värvet” som drivs av Kristoffer Triumf.
Förra året var det inte aktuellt att resa någonstans. Men kungaparet kunde ändå byta miljö.

Paret har tre olika boenden i Stockholms omnejd. Först givetvis på Drottningholms slott. Stenhammars slott har blivit kallat deras helgslott. Där bodde kungen och drottningen även under en längre tid förra våren för att vara isolerade.

LÄS MER: Galen kvinna togs sig in i prins Andrews privata hem

Kungen berättar också om sitt långa och spännande liv med drottning Silvia.

Men kungaparet har även en hemlig våning på Stockholms slott.

– Jag flyttade dit 1972, den våningen vetter åt Operan och där föddes våra första två barn, Madeleine, 38, föddes på Drottningholm.

– Jag är ju uppvuxen här på Kungliga slottet, sedan jag var fyra-fem år. Då bodde jag här i södra flygeln med min mamma och mina fyra systrar i en… ja, en vansinnigt tråkig våning, om jag ska vara ärlig.

– Den bestod egentligen bara av en enda lång korridor, det var som på ett hotell ungefär, med dörrar på var sin sida, och där hade vi våra rum. Min mor bodde i rummet med två små fönster som vetter åt Nationalmuseum.

LÄS MER: Drottning Margrethes flärdfulla tågresa med sin syster

Kungen talar också om sin barndom på Stockholms slott. Här syns han med prinsessan Birgitta på en bild från 1957.

Inspelningen av podcasten är gjord i kungaparets privata matsal.

– Det är ett rum som är mig mycket kärt, numera är väggarna klädda med rött tyg, men när jag var barn var det plankväggar här helt enkelt. Rå ohyvlad plank.

– Det hade varit Gustaf V:s skrivrum, då fanns det en gjutjärnsspiraltrappa i den hörnan och en ganska ful brungrön kakelugn bakom mig här. Men av någon anledning som inte jag vet så gjorde man om det.

– Men på min tid hade jag mitt elektriska tåg här och också mitt pingpongrum, så det här var mitt hobbyrum och många av mina kamrater tyckte att det var väldigt spännande att komma hit och leka med det där tåget, säger kungen i  ”Värvet”.

– Men nu är det vår matsal med röda väggar och fin möblering så det är helt annorlunda.

LÄS MER: Märkliga tystnaden kring prinsessan Madeleine

Kungen har suttit på tronen sedan 1973.

Så vad är kungens stora passion? Att köra bil, gärna fort. Inte helt oväntat då han nyligen kunde skådas köra om en bil på motorvägen mot Stenhammar i en, enligt ögonvittnen, allt för hög hastighet. Så har monarken någon förklaring?

– Nej det har jag faktiskt inte. Jag har inte funderat på det. En del tycker det är underbart att klättra i berg, en del ska hoppa fallskärm och en del, ja. Jag kan inte svara på det, säger kungen i podden och fortsätter:

– Så länge man känner att man har kontroll på saker och ting så upplever jag det som en positiv upplevelse.

LÄS MER: Kungens hemliga önskan inför födelsedagen

Kungen ute på uppdrag med prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria.

I kontrast till den spänningen står hans höjdrädsla.

– Jag tycker det är ruskigt besvärligt att bara bo på hotell, där man alltid ska visa den finaste sviten som alltid är högst upp. Den som förevisar, hotelldirektören säkerligen, öppnar dörren går fram till fönstret och drar undan gardinen för att visa på utsikten, då står jag längst in på toaletten och gömmer mig. Det absolut värsta jag vet, säger kungen i ”Värvet”.

Då är det tur att han har några egna boende utspridda och oftast slipper hotell.

LÄS MER: Drottning Silvias härliga vårtecken skänker glädje
LÄS MER: Prins Harrys svek mot drottningen på födelsedagen
LÄS MER: Drottning Silvias nya look hyllas av experterna

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter