Drottning Margrethes tuffa operation – så gick ingreppet

Utländskt

Allt gick bra.
Drottning Margrethe har genomgått en omfattande ryggoperation.
Hon mår med ”hänsyn till omständigheterna” bra.

[/caption]

Drottning Margrethe, 83, har länge dragits med ryggproblem. Till slut blev det så illa att den danska monarken behövde opereras.

[/caption]

Nu har ”dronningen” opererats på Rikshospitalet i Köpenhamn – det var ett omfattande ingrepp som tog flera timmar där flera specialistläkare medverkade.

LÄS MER: Kungaparets nya kändisgrannar avslöjade – flyttar in nära slottet

Drottning Margrethe har genomgått en operation av ryggen. Bild: Britta Pedersen/AP/TT

– Operationen har gått enligt plan, drottningens tillstånd är gott och stabilt med hänsyn till omständigheterna, meddelar det danska hovet, rapporterar News24.com

Medan drottningen återhämtar sig på sjukhus så träder kronprins Frederik, 54, in som statsöverhuvud.

– Framöver kommer drottningen vara fortsatt inlagd på Rikshospitalet och efter det väntar en längre period av rehabilitering, meddelar det danska hovet.

LÄS MER: Victorias nya supersöta bild på prinsessan Estelle

Kronprins Frederik har stöttat sin mor under den svåra tiden. Bild: Bernd Von Jutrczenka/AP/TT
I Sverige fick vi glädjande nyheter att kung Carl Gustaf, 76, är utskriven från sjukhuset och återhämtar sig hemma på Drottningholms slott. Hans älskade kusin, drottning Margrethe kommer dock tvingas till en betydligt längre period av sjukhusvistelse, stillhet och vila.

Flera kungliga evenemang har fått ställas in och andra medlemmar av det danska kungahuset har fått rycka in och ta över arbetsuppgifter från Margrethe.

Drottningens yngre syster, prinsessan Benedikte, 78, kommer ersätta kronprins Frederik senare i veckan då han åker på en officiell resa till Indien.

LÄS MER: Kung Charles utsatt för vilda protester vid kyrkan

Den danska drottningen Margrethe uppges må bra efter sin operation på Rigshospitalet. Bild: Fred Lancelot/AP/TT

För drottning Margrethe har det ända sedan slutet av sommaren varit turbulent. Det är inte bara hennes rygg som krånglat. I augusti meddelade hon att fyra av hennes barnbarn blir av med sina prins- och prinsesstitlar.

Beslutet skapade en öppen osämja i den danska kungafamiljen. Prins Joachim, 53, har offentligt kritiserat sin mor för beslutet och ”modellprinsen” Nikolai, 23, har även han luftat sin bitterhet över beslutet.

Drottning Margrethe har inte velat bemöta kritiken offentligt. Men nyligen, bara några dagar före operationen, gick hon ut och förklarade sig.

LÄS MER: Silvias rörande möte med kungen efter operationen

Den danska drottningen har länge haft problem med ryggen. Bild: Bo Amstrup/AP/TT

För den danska drottningen var det viktigt att hon fattade beslutet så att inte kronprins Frederik skulle behöva göra det som nytillträdd regent.

Ett kungahus får inte bli för stort med en mängd prinsar och prinsessor. Vår svenske kung har ju tagit bort den ”kungliga högheten” för både prinsessan Madeleines, 40, och prins Carl Philips, 43, barn.

Nu hoppas vi att drottning Margrethe får en vilsam återhämtning efter ryggoperationen och att hennes svåra smärtor ska försvinna.

LÄS MER: Nya fräcka hånet mot prins Carl Philip överraskar
LÄS MER: Camilla Parker Bowles okända son träder fram
LÄS MER: Victoria i tårar efter beskedet om pappa kungen

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Utländskt