Kungens ofattbara rikedomar kartlagda i detalj

Kungafamiljen

Kungen är en rik man.
Enligt uppgift är han god för 750 miljoner kronor.
I en kartläggning dokumenteras nu monarkens förmögenhet.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-09-13

Kungen, 77, är ingen löntagare och lever ett mycket privilegierat liv där han och drottning Silvia, 79, varje år får åtta miljoner kronor för att täcka sina privata utgifter. Totalt får kungahuset omkring 150 miljoner kronor varje år.

[/caption]

De privata pengarna har kungen bland annat använt för att investera i en omfattande aktieportfölj.

LÄS MER: Prinsessan Désirée drabbad av hjärnhinneinflammation

Kungen uppges vara god för cirka 750 miljoner kronor. Bild: Christine Olsson/TT

I kungens förmögenhet ingår bland annat Sollidens slott som han äger privat.

Kungen ärvde huset av sin farfar Gustav V och har sedan han var ung inte missat en sommar på Öland och det vackra residenset. Experter menar att Sollidens slott med tillhörande mark mycket väl kan ha ett marknadsvärde på en halv miljard kronor.

Nyligen stod det också klart att kungen planerar sälja den villa han ärvde av prins Bertil på Franska rivieran. Det tjusiga sommarhuset Villa Mirage ligger i Sainte-Maxime och alldeles i närheten av jetsetorten Saint-Tropez.

Nyligen såldes en villa i närheten för 103 miljoner kronor och det är inte otänkbart att kungen kan kamma hem ännu mer pengar för prins Bertils gamla hus som har sju rum och havsutsikt över Medelhavet.

LÄS MER: Raseriet mot Madeleines okända lyxliv i Sverige: ”Mår illa”

Kungaparet erhåller varje år åtta miljoner kronor privat av det totala apanaget på cirka 150 miljoner kronor. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Några av kungens mest värdefulla objekt är alla juveler som ingår i de Bernadotteska familjestiftelserna, rapporterar Expressen. Enligt författaren Thomas Lyrevik är samlingarna värda miljardbelopp.

Men det slutar inte där.

”Förutom juvel- och smyckessamlingarna uppgår även övriga inventariers värde till stora belopp. De hundratusentals föremålen i form av böcker, målningar, ljuskronor, fotografier, möbler, silver, fordon, keramik, ur, bronser, serviser, mattor, skulpturer, medaljer, dokument och föremål på andra områden kan också summera till flera miljarder kronor”, skriver Thomas Lyrevik i sin bok ”Den kungliga kleptokratin”.

LÄS MER: Hovets besked: Så ska prins Daniel firas på födelsedagen

Enligt experter är det totala värdet på familjen Bernadottes tillgångar flera miljarder kronor. Bilder: Jonas Ekströmer/TT

Enligt sajten Ceoworld.biz uppskattas kungens totala förmögenhet uppgå till 750 miljoner kronor.

Men trots alla miljoner är kungen egentligen inte så rik – i alla fall inte om man jämför med hans utländska motsvarigheter.

Kung Charles, 74, uppges exempelvis vara god för hisnande 25 miljarder kronor och då ligger ju alltså kungen i lä.

LÄS MER: Kungens hemliga regler för kvinnorna på slottet
LÄS MER: Carl Philip och Sofia i sorg efter beskedet om skilsmässa
LÄS MER: Madeleine i vilt bråk med Chris på fest: Hon blir förödmjukad”

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen