Madeleines make Chris O'Neill slaktar sina bolag

Znyheter

Innan bröllopet med prinsessan Madeleine stod han vid ett vägval.
Det var prinstiteln eller sitt arbete som finansanalytiker som gällde för Chris O’Neill.
Valet blev lätt, han ville fortsätta arbeta – men hur gick det med affärerna egentligen?

[/caption]

Av: Josephine Edelskog | Bilder: TT, SVT, Arkiv | Publicerad: 2021-01-27

Det har tidigare gått riktigt bra för Chris O’Neill, 46. Med en MBA- examen från den högt rankade Columbia Business School låg princip hela den finansiella världen öppen.

[/caption]

Han hade ett toppjobb som analyschef på hedgefondfirman Noster Capital fram till 2013. Men vad hände sedan?

Efter det står det ingenting på kungahusets hemsida. Chris har själv berättat i intervjuer att han fokuserat på en ny form av arbete. Han valde bort privatkunder och siktade nu in sig på elektroniska betalningslösningar för större företag.

LÄS MER: Oron allt större: Hotet mot Mette-Marit växer

Chris O’Neill har inte rönt några större framgångar med sina bolag och nu går två av dem i graven.

Startskottet var just 2013, samma år han lämnade som analyschef och gifte sig med prinsessan Madeleine, 38. Han bildade bolaget Wilton Payments Ltd tillsammans med sin svåger John d´Abo.

– Vi har byggt ett företag från grunden, där fokus ligger på att tillhandahålla en tjänst som ger våra amerikanska samarbetspartners affärsmöjligheter på andra sidan Atlanten: Det handlar om stora amerikanska banker, som vi bistår med att hitta kunder, vilka alla är företag inom olika branscher: Det kan vara modeföretag, hotellkedjor och bensinmackskonglomerat. Vi hjälper dem att strömlinjeforma sina betalningsmodeller, berättade han i en intervju med tidningen King Magazine 2018.

LÄS MER: Prinsessan Madeleine indragen i en smutsig vaccintvist

Chris O’Neills bolag Wilton Payments har brottats med ekonomiska bekymmer.
Verksamheten gick dock med blodig förlust under flera år och överlevde endast på grund av att John d’Abo sköt in pengar för att rädda det som annars hade blivit en konkurs.

I den senaste redovisningen som skulle in till engelska motsvarigheten till Bolagsverket behövde man inte lämna in någon fullständig årsredovisning, då företaget ansågs vara så litet. De siffror som framgår visar på en rejäl nedgång i tillgångar men även minskning i skulder som ändå ligger på 3,3 miljoner kronor.

LÄS MER: Därför ser vi inte prinsessan Sofia längre

Chris O’Neill saknar helt inkomst från bolaget. Det verkar ha varit så en längre tid. För några år sedan berättade han om situationen.

– Jag arbetar på det. Det tar längre tid än du tror att utveckla sådana betalningslösningar med stora företag. Du kan komma med en bra idé och ändå tre år senare sitta kvar i samma process, sa Chris O’Neill till Expressen.

LÄS MER: Statsministern gör tummen upp för kungafamiljen

Prinsessan Madeleine och maken Chris flyttade till Florida 2018.

Nu har det gått ”några år” och fortfarande har han med största sannolik inte kunnat ta ut någon lön.

Under sommaren 2018 bestämde sig prinsessan Madeleine och hennes familj att flytta från England till Florida. Naturligt hade kanske varit att flytta in i den befintliga villan i West Palm Beach som Chris redan ägde. Men han valde istället att sälja den för 32,5 miljoner kronor och gjorde därmed en vinst på 14,9 miljoner. Inte dåligt.

LÄS MER: Prinsessan Ingrid Alexandra fyller 17 år

Chris på ett sällsynt besök på Solliden. Han ser avslappnad ut när han fångas med prinsessan Adrienne i hamnen. Drottning Silvia tittar också fram…

Detta innebar dock att familjen fick lov att hyra en exklusiv villa under16 månader. Valet blev Pinecrest, ett underbart område där endast crème de la crème kan bo. Hyran landade på hisnande 180 000 kronor – per månad.

Nu när prinsessan Leonore, 6, började skolan har det tagit valet att stanna permanent i Florida och Pinecrest. I och med det beslutet köpte de en exklusiv villa i området för 30 miljoner.

Familjen fick en två våningar stor pampig fastighet med en en boyta på 600 kvadratmeter bestående av 15 rum. Utvändigt finns en generös trädgård med pool och terrass på baksidan.

LÄS MER: Hon tar över efter prins Harry och Meghan

Allt fler undrar nu på vilket sätt Chris O’Neill och prinsessan Madeleine klarar sin privatekonomi då maken inte tjänar något på sina affärer.

Men nu visar det sig att Chris O’Neills fyra egna bolag under 2020 blev två. Av dessa existerande bolagen är prinsessmakens namn borttaget.

Ansvarig är nu juristen Timothy Hanlon.

– Han har inga kommentarer, säger hans assistent när Expressen når fram på telefon.

Expressen har även försökt nå Chris själv som valt att avstå från alla intervjuer. Sista försöket blev hovet där man fick svar via informationschefen Margareta Thorgren, 57, som levererar sin egen analys av situationen:

LÄS MER: Prinsessan Madeleines arbetsinsats ratas av tysk press

Prinsessan Madeleine får apanage av hovet. Är det dessa pengar som gör att familjen kan leva ståndsmässigt i Florida?

– Herr O’Neill har rad olika bolag som används för att hålla investeringar och andra tillgångar. När de sedan inte längre behövs, löses de upp – vilket är vad man kan förvänta sig.

Förutom det ändrar herr O’Neill från exekutiva till icke-exekutiva roller inom vissa (icke-operativa) investmentbolag. De här ändringarna har ingen inverkan på hans aktieägarstatus.

Så frågan är nu om familjen måste leva på prinsessan Madeleine apanage? Och om det kommer att räcka?

LÄS MER: Prinsessan Birgittas festliga födelsedagsfest
LÄS MER: Norges kungapar firar 30 år på tronen
LÄS MER: Här får kungen livsviktiga sprutan mot viruset

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter