Prins Carl Philip – mannen som inte fick bli kung

Kungafamiljen

Mannen som inte fick bli kung.
I dag fyller Carl Philip 41 år – en prins som föddes till kronprins men som i dag bara är nummer fyra i tronföljden.
Födelsedagen firar han privat med sin familj och vi tittar närmare på en kunglighet som älskas av hela landet.

[/caption]

Tidigt under morgonen på sin födelesedag publicerade prins Carl Philip, 41, och prinsessan Sofia, 35, en ljuvlig bild på ett avslappnat födelsedagsbarn på hovets hemsida. Fotografen var ingen mindre än hans älskade fru.

[/caption]

Vi såg prinsen med ett stort leende sittandes på deras stentrappa utanför prinsparets hem på villa Solbacken. Han var avslappnat klädd i en ljusblå oxfordskjorta. I bakgrunden skymtade lite av parets gemensamma intresse för växter och trädgård.

LÄS MER: Prins Joachims markering mot drottning Margrethe

Carl Philip och hans Sofia firar prinsens födelsedag med en fin bild från hemmet som prinsessan tagit.

Texten som följde under bilden löd:

”Idag fyller H.K.H. Prins Carl Philip 41 år. Prinsen ses här fotograferad av prinsessan Sofia på trappan till familjens hem på Djurgården i Stockholm”.

Prinsen hade sin stora officiella fest förra året då han fyllde jämnt. Nu blir det familjen som får rå om honom dagen till ära.

Det var en otålig liten pojke som kom till världen den 13 maj 1979. Lillprinsen skulle egentligen inte skulle födas förrän i juni, så därför stannade hans far kung Carl XVI Gustaf, 74, kvar i tyska Mainau där han besökte greve Lennart Bernadotte. Han missade således födseln av sin enda son.

LÄS MER: Victorias hemliga koppling till miljardären avslöjad

Prins Carl Philip står mycket nära sina systrar. Här med prinsessan Madeleine på Polarpriset.
Kronprinsen döptes i Slottskyrkan den 31 augusti 1979. Hans faddrar, vilket var farfars bror prins Bertil, fars kusin drottning Margrethe, 80, faster prinsessan Birgitta, 83, och prins Leopold av Bayern, 76, var alla närvarade.

Enligt den nya grundlagsändringen den 1 januari 1980 miste han sin kronprinstitel och därmed rätten att efterträda kungen på tronen.

Carl Philip var duktig i skolan och har skaffat sig en gedigen utbildning i såväl Sverige som i USA. Inom det militära är han reservofficer i Amfibiekåren. Han har klättrat uppåt från fänrik, 2002 till löjtnant 2004 för att sedan bli kapten 2007.

LÄS MER: Prinsessan Adrienne – en kopia av morfar kungen 

Prins Carl Philip är major och har även ett stort intresse för design och motorsport.

2012 följde han med den svenska styrkan till Afghanistan och den 1 oktober 2014 blev han befordrad till major.

Prinsen har även ett stort sportintresse och älskar att vara ute i naturen, gärna under jaktsäsongen. Bilar och motorsport är också ett stort intresse som han delar med sin gudfar prins Leopold. Han har racinglicens och tävlar sedan 2013 i STCC för Volvo Polestar Racing. 2010 blev han mästare i Porsche GT3 Endurance Scandinavia.

LÄS MER: Därför är det så tyst om prinsessan Madeleine

Prins Carl Philip och Sofia bor på Villa Solbacken med sina söner.

Parallellt har intresset för grafisk design lockat. Han har studerat visuell konstfotografi och haft flera utställningar. Hans egen bestickkollektion kom ut 2009. Året efter bekräftade hovet hans förhållande med Sofia Hellqvist och paret blev sambos i en villa på Djurgården.

Riksmarskalken tillkännagav förlovningen den 27 juni 2014, deras vigsel i Slottskyrkan den 13 juni 2015 skedde i Slottskyrkan och direktsändes av Sveriges Television.

LÄS MER: Prins Harrys och Meghans nya utspel – ska avslöja allt

Prins Carl Philip firar sin 41:a födelsedag hemma på Djurgården i Stockholm. Det är inte helt omöjligt att han bjuder på sina delikata chokladbollar.

Precis innan deras första son, prins Alexander, 5, skulle födas flyttade de in på Sjöpaviljongen vid Drottningholms slott. Inför nästa son, prins Gabriel, 3, flyttade in i sin nuvarande bostad på Villa Solbacken på Djurgården.

Allt om Kungligt önskar prins Carl Philip en härlig födelsedag och kanske bjuder han familjen på sina mumsiga chokladbollar vilket brukar vara en tradition på prinsens födelsedag.

LÄS MER: Drottning Silvias härliga kärleksgåva till kungen
LÄS MER: Prinsessan Christina berättar allt om familjetragedin
LÄS MER: Prins Daniels varma stöd till prinsessan Sofia

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen