Prinsessan Estelles nya spännande projekt

Znyheter

Stiftelsen som bär Estelles namn har blivit med skulptur.
Ett stort steg för att stärka Stockholms position som en betydelsefull kulturstad i Europa.

[/caption]

Prinsessan Estelles kulturstiftelse bildades hösten 2019 på kronprinsessparets initiativ. Den 4 februari 2020, samma månad som Estelle skulle fylla åtta år, gick hovet ut med nyheten. En ny kunglig stiftelse hade skapats i Estelles namn.

[/caption]

Stiftelsens syfte är att lyfta fram kulturverksamheten i Sverige. Initialt innebär det temporära skulpturutställningsprojekt. Konsten har alltid legat kungahuset varmt om hjärtat i många generationer. Kronprinsessan Victoria, 43, vill även framhäva ambitionen att stiftelsen tänker långsiktigt.

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias stora sorg efter dödsfallet

Prinsessan Estelle har fått en kunglig kulturstiftelse uppkallad efter sig.

Idén att det blev just ett skulpturprojekt föddes redan 2014. Då besökte kronprinsparet bland annat Umeå som de är beskyddare för. De fick där ta del av Umedalens skulpturpark. Efter det inspirerande besöket började tankarna om att kunna skapa något liknande i huvudstaden.

Under åren 2016-2018 uppfördes det kulturella projektet i privat regi i samarbete med Ståthållarämbetet och Kungliga Djurgårdens förvaltning. Den 17 september 2019 blev det konkreta startskottet ett faktum då Folke Bernadottes bro invigdes. Denna bro på hela 97 meter fick även utnämningen Stockholms byggnad 2020.

LÄS MER: Nytt avslöjande: Prinsessan Diana blev förråd och manipulerad

Kungafamiljen besöker Djurgården och tittar på den fina konsten.
Den ska I fortsättningen ska Prinsessan Estelles kulturstiftelse ansvara för det konstnärliga konceptet på Djurgården med allt ifrån inköp till planering av skulpturer.

Stiftelsen finansieras genom privata donationer. Prinsessan Estelle, 8, var själv närvarande under invigningen av utställningen via videolänk. Utställningen är framtagen av Alice Aycock, 73. Alice är bosatt i New York och har haft stora framgångar sedan tidigt 70-tal. Hon sägs vara pionjär inom skulpturkonsten.

Detta var hennes första separata utställning i Skandinavien. Sex av hennes monumentala verk ur serien ”Turbulence” visades ute på Kungliga Djurgården mellan den 7 juni och den 27 september.

LÄS MER: Victorias viktiga och personliga tal hyllas

En dag ska även prinsessan Estelle ta över som drottning efter mamma Victoria.

Meningen var att skulpturerna endast skulle placeras ut i parken temporärt. Men nu kommer den glädjande nyheten att stiftelsen valt att förvärva sin första skulptur, ett steg till en permanent skulpturpark. Det är skulpturen ”Hoop-La” som kommit för att stanna.

– Jag är mycket stolt över att “Hoop-La” blir en del av stiftelsens konstsamling. Verket är ett av mina mer arkitektoniska verk, som här skapar en dialog mellan bron och ingången till parken. Skulpturen har fått ett sensationellt fint hem på just den här platsen och jag känner mig hedrad över att få ingå i detta sammanhang, säger Alice Aycock.

I början av nästa år tillkännages vilken konstnär som får den stora äran att ställa ut nästa sommar.

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias rädsla när Estelle drabbades
LÄS MER: Så mår kung Harald efter sin operation
LÄS MER: Så firades prins Charles på födelsedagen

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter