Så räddade drottning Silvia ceremonin efter stort drama

Kungafamiljen

En vacker och värdig ceremoni.
Drottning Silvia var strålande i sin uppburna värdighet och genuina medmänsklighet i samband med en minneshögtid för Förintelsens offer.
Kungligheten manövrerade skickligt – trots en oväntad och dramatisk förändring i programmet.

[/caption]

Alla som någon gång har haft förmånen att träffa drottning Silvia, 79, i ett lite mer privat sammanhang vittnar om samma sak. Den vackra tyskan har en intensiv och inkännande närvaro, hon sprider ett ljus och en värme som får alla att slappna av och känna sig sedda.

[/caption]

De unika egenskaperna innebär att drottningen är extra lämpad för lite tyngre och svårare sammanhang. Självfallet klarar kungligheten även av lite mer uppsluppna tillställningar med tjo och tjim, men Silvia är som bäst när det krävs lite mer av deltagarna.

LÄS MER: Kungen överraskar: ger äktenskapsråd i ny film

Drottning Silvia besöker Judiska församlingen i Stockholm där det hölls en minneshögtid för Förintelsens offer i Stockholms stora synagoga på Förintelsens minnesdag. Bild: Anders Wiklund/TT

I samband med att den Judiska församlingen i Stockholms höll sin återkommande minneshögtid för Förintelsens offer var drottningen på plats.

Silvia var precis så där lugn och högtidlig som stunden krävde.

Man ska även ha i åtanke att programmet hade ändrats i sista stund. Kung Carl Gustaf, 76, skulle ha varit med men vår monark tvingades ställa in sitt besök.

LÄS MER: Psykologens varning till Victoria: ”Ingen bra idé!”

Det var meningen att kungen skulle medverka, men han blev plötsligt sjuk. Drottning Silvia klarade dock uppdraget galant på egen hand. Bild: Anders Wiklund/TT
Kungen har ådragit sig en förkylning och av hänsyn till alla på plats, varav många äldre, ville regenten stanna hemma och kurera sig istället för att riskera smitta någon.

– Kungen har en lättare förkylning och har på grund av det, med hänsyn till deltagarna vid minneshögtiden, valt att ej närvara i kväll, meddelade hovet Svensk Damtidning.

För drottning Silvia var det ingen större dramatik att maken insjuknat – hon klarade elegant av minneshögtiden på egen hand och besökarna var ytterst nöjda.

LÄS MER: Nya planerna för prinsessan Estelle

Drottning Silvia bar en elegant tweeddräkt och en tjusig scarf runt sina axlar. Bild: Anders Wiklund/TT

Samtidigt bör man ha i åtanke att det är ytterst ovanligt att kung Carl Gustaf ställer in ett åtagande med så kort varsel, så det var ett veritabelt drama som föregick minneshögtiden.

Väl i synagogan invid Berzelii park i Stockholm var drottning Silvia hur lugn som helst. Samtidigt märktes situationens allvar av. Silvia är en känslomänniska och det gick inte att ta miste på att hon var påverkad av stundens sorgliga bakgrund.

Minneshögtiden för Förintelsens offer är en länk till Europas historia och en länk till judisk historia. Det var en ödmjuk och stillsam drottning som vi såg skrida in i den vackra synagogan i nymorisk stil som började byggas 1867 och invigdes 1870.

Drottning Silvia fick sällskap av Lena Posner Körösi, 67, ordförande i Judiska Församlingen och det var ett kärt återseende. De bägge har träffats många gånger genom åren. På plats fanns även drottningens hovdam Christina von Schwerin, 74, och statsfru Anna Hamilton, 56.

LÄS MER: Silvias skarpa markering efter bilden på Victoria

Drottning Silvia i samspråk med Lena Posner Körösi, ordförande i Judiska församlingen, efter minneshögtiden för Förintelsens offer i Stockholms stora synagoga. Bild: Anders Wiklund/TT

Drottningen var vackert men lite nedtonat klädd i en grå tweeddräkt som hon kompletterade med en elegant sidenscarf över axlarna.

Vid minneshögtiden var flera av våra främsta politiker på plats.

Statsminister Ulf Kristersson, 59, var där med sin maka Birgitta Kristersson Ed, 54. Även den avgående partiledaren för Centern, Annie Lööf, 39, samt talmannen Andreas Norlén, 49, deltog under minneshögtiden.

LÄS MER: Kungens väninna tvingas lämna allt efter sambons död
LÄS MER: Prinsessan Sofias fina tröst till Carl Philip efter bakslaget
LÄS MER: Prinsessan Estelles nära vän drabbad av otäckt trauma

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen